Thuis in logeerhuis

08 juli 2021
Handje Klap

Een omgeving waar fietsers en skelteraars voorrang hebben

Diep weggezakt in heerlijke zachte kussens op de bank met je sloffen aan en in je hand een bakje chips. Momenten die je niet vergeet en waar je naar verlangt. Naar die momenten streven de collega’s van onze logeerhuizen. Knus, gezellig, veilig en vertrouwd. En als je zulke momenten hebt, kun je de hele wereld aan, om te beginnen met een middagje naschoolse opvang.

“Want ja, dat is meestal de eerste kennismaking met het logeerhuis”, vertelt Britt Bierens, cliëntbegeleidster op logeerhuis De Donksbergen op het gelijknamige woonpark in Duizel. “De stap van thuis naar het logeerhuis is meestal aan de hand van je moeder en/of vader voor een middagje opvang. Hartstikke spannend natuurlijk. Doodeng soms. Gelukkig zijn de medewerkers van het logeerhuis profs als het gaat om eventjes de hand van je moeder loslaten. Het team Logeerhuis is een expert in het snel schakelen tussen verschillende kinderen en leeftijden in hun opdracht om passende ondersteuning te bieden op maat.”

De kunst van het aansluiten
Lunet kent verschillende logeerhuizen. Er zijn er waar dag- weekend- en vakantieopvang is voor kinderen vanaf 0 jaar. Maar er is ook een 18+ logeerhuis en een logeerhuis voor tieners. In die laatste wordt vooral getraind naar een meer zelfstandig leven, bij de jongere logees gaat het vooral om een fijne tijd, ontwikkelen van vaardigheden en jezelf fijn voelen tussen anderen. Britt werkt op een logeerhuis waar de kinderen meestal in de leeftijd tussen de 5 en 20 jaar zijn. “En behalve dat leeftijdsverschil is er ook verschil in ondersteuningsvraag. De een heeft intensieve zorg en ondersteuning nodig, een ander weer veel minder. Maar iedereen krijgt de aandacht die hij of zij nodig heeft. Dag en nacht, want het logeerhuis heeft ook een eigen slaapdienst. Je laat jonge kinderen nou eenmaal niet alleen in huis. En mocht je een keertje geen trek hebben in chips met anderen op de bank voor de buis, kun je je altijd terugtrekken op je eigen slaapkamer. Lekker rustig en als je wilt, lezen wij je een verhaaltje voor.”

All inclusive
De logeerhuizen voor kinderen liggen op een woonpark. Op Eckartdal in Eindhoven en op De Donksbergen in Duizel. Zo’n woonpark is een beschutte omgeving, waar iedereen zich veilig over straat kan begeven en waar fietsers en skelteraars voorrang hebben. “Maar het mooiste van zo’n woonpark vind je juist naast die straten”, aldus Britt. “Want een woonpark is een prachtige groene omgeving met bossen, weilanden met koeien en schapen, een kinderboerderij, parkachtige gazons en mooie paden daar dwars doorheen. En als het even kan, gaan we dan ook naar buiten. Bewegen in de buitenlucht. Heerlijk.” En ook binnenshuis heeft zo´n woonpark talloze mogelijkheden. Er is een zwembad, een sporthal en een restaurant en er worden veel wekelijkse vrijetijdsactiviteiten georganiseerd zoals een filmavond, een creatieve soos, waterspelen, muziekoptredens en jaarlijkse activiteiten zoals een kermis, een brandweerfestijn of een tuinfeest. Er is genoeg te doen dus. Door het verschil in ondersteuningsvraag splitsen we de groep logees soms op. Sommigen gaan dan spelen in de speeltuin, anderen gaan weer wandelen of hebben een taakje in huis.”

Logeren voor gevorderden

Het logeerhuis 18+ op woonpark Eckartdal in Eindhoven en het logeerhuis voor tieners in Dommelen – midden in de wijk – zijn vooral gericht op leren zelfstandig worden: koken, boodschappen doen, het huishouden, omgaan met geld, reizen met openbaar vervoer, enzovoort. Zo normaal mogelijk met daar waar nodig begeleiding. Het kan zijn dat deze logees straks begeleid zelfstandig gaan wonen in een stad of dorp. Maar soms hebben ze meer ondersteuning nodig en komen ze wonen in een groepswoning. “Zoals in de woongroep voor jongeren Hapertwijk 5”, vertelt Britt. “Dat is tegenover het logeerhuis op De Donksbergen. Een aantal voormalige logees van het logeerhuis woont daar nu sinds kort. Ze zwaaien nog elke dag, komen soms op bezoek in het logeerhuis of spelen met de kids in de speeltuin. Ze zullen het niet toegeven – stoer als ze zijn – maar volgens mij verlangen ze soms nog wel eens naar met z’n allen op de bank zitten voor de buis met een bakkie chips. In pyjama en pantoffels. “

Kijk voor meer informatie over onze logeerhuizen.