Preventief werken aan seksuele gezondheid

02 juni 2022
Seksuele Gezondheid Op De Kaart Gezet (2)

Onderzoek door student Axell naar het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid bij cliënten

Student Social Work Axell Maton heeft bij Lunet onderzoek gedaan naar het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid bij cliënten. Haar bevindingen en adviezen hebben er voor gezorgd dat er een aanpassing komt in het persoonlijk ondersteuningsplan van onze cliënten.

Onderwerp van gesprek
In talloze gesprekken die Axell heeft gehad met gedragsdeskundigen, consulenten en (coördinerend) begeleiders bleek dat seksuele gezondheid weliswaar een onderwerp is dat overal en altijd speelt, maar niet altijd volledig staat beschreven in het persoonlijk ondersteuningsplan van de cliënt. Seksuele gezondheid staat verspreid en verstopt. Met haar project heeft Axell ervoor gezorgd dat seksuele gezondheid van onze cliënten een onderwerp van gesprek is tussen cliënt en begeleider. “Het start bij de ondersteuningskaart. Als het niet op de ondersteuningskaart staat, is het dus niet automatisch een gespreksonderwerp." Dat moet anders vond Axell.

Meer dan seksualiteit
"Seksuele gezondheid is meer dan alleen maar seksualiteit", legt Axell uit. "Het heeft raakvlakken met onder andere welzijn, hygiëne, relatie, emotie en gevoelens en ja, ook met seks. Gedurende het project kwam naar voren dat de seksuele gezondheid veelal pas besproken wordt als er echt zorgen zijn of een negatieve lading heeft, terwijl door preventief te werken de positieve kanten belicht kunnen worden.”