Bij Trainingshuis Acht voel je je thuis en jezelf

Op Het Trainingshuis Acht Voel Je Je Thuis En Jezelf (1)

In de oude pastorie aan de IJsselstraat in Acht is al sinds ruim twintig jaar het Trainingshuis Acht gevestigd, een huis waar jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking trainen om in de toekomst zo zelfstandig mogelijk te kunnen gaan wonen. In het huis zelf wonen negen jongens en meiden. Sommige zitten nog op school, anderen hebben dagbesteding of een baantje. Vast aan het huis zijn er ook nog drie appartementen en een studio en iets verderop in de wijk nog eens vier appartementen. In totaal dus zeventien plekken.

Een van die zeventien is Tom Witvoet, 22 jaar en nu in zijn vijfde Trainingshuisjaar. En zoals hij zelf zegt; het laatste. En niet omdat hij het niet leuk vindt, maar omdat hij toe is aan de volgende stap in zijn leven.

Als je ergens last van hebt, loop er dan niet van weg maar ga er gewoon op af.

"Ik heb een vorm van autisme", vertelt Tom, "maar veel last heb ik daar niet van. Eigenlijk geldt dat voor iedereen in dit huis: we zijn hele gewone jongens en meiden, die soms wat hulp nodig hebben om weer vooruit te kunnen. En dan denk ik maar: Zijn er dan mensen die dat ook zonder hulp kunnen?"

"Het is belangrijk dat de jongeren zich in het Trainingshuis op hun gemak en veilig voelen. Een goede band tussen de jongeren, begeleiding en een goede sfeer in huis is daarbij van belang." Pleun Sweegers, cliëntbegeleidster Trainingshuis Acht.

De 22-jarige Tom Witvoet is Maastrichtenaar van origine. Maar in 2018 verruilde hij het ouderlijk huis voor het Trainingshuis in Acht. Dag ouders, hallo begeleiders. Zijn eerste stap richting zelfstandig wonen was gezet. Er zouden er nog vele volgen.

"Tom is een open boek." Pleun Sweegers.

"Je leert hier ook tegen wie je een open boek kunt zijn." Tom Witvoet.

"Het eerste wat je tegenkomt in deze tijdelijke woonvorm in Acht, zijn je medehuisgenoten", vertelt Tom. "Sommige zijn net begonnen en wat onwennig - net als ik in het begin - en anderen zijn bijna zover om zelfstandiger te gaan wonen. Met de een heb je een hechte band, met een ander wat minder. Maar een ding hebben we allemaal gemeen; je komt om meer te leren over zelfstandig wonen en meer te leren over jezelf. En dan is het maar wat fijn dat er anderen zijn die net als ik hiermee bezig zijn. Want je leert natuurlijk veel van de begeleiding, maar zeker ook van elkaar."

"Alles is hier bespreekbaar. Je kunt hier bijvoorbeeld ook een feestje geven. Maar wel in overleg, want je woont hier niet alleen." Tom Witvoet.

"Iedereen is verschillend en heeft een andere achtergrond en geschiedenis", zegt cliëntbegeleidster Pleun Sweegers. "De trainingen die worden gegeven zijn dus per persoon verschillend. Er wordt gekeken naar wat kan iemand? En wat wil diegene nog leren? Er wordt een persoonlijk plan gemaakt met daarin leerdoelen waar hij of zij mee aan de slag gaat samen met de (cliënt)begeleiders. Bij trainingen kun je denken aan koken, het huishouden, omgaan met geld, maar net zo belangrijk is leren opkomen voor jezelf, conflicten oplossen of een goed gesprek voeren."

Lukt je iets niet, dan doen we het eerst samen. Lukt dat ook niet, dan doen we het een keer voor.

De volgende stap
Volgens Pleun is Tom een echte doorzetter. "Hij heeft het voor elkaar gekregen om een betaalde baan bij de Ergon te krijgen: hefstruckchauffeur in het magazijn. En hij heeft zijn zinnen gezet op werken bij een koeriersbedrijf. Zijn rijbewijs heeft ie al, dus daar kan het niet aan liggen. Daarnaast wil hij ook graag van zijn hobby DJ zijn werk maken. Wie weet breekt hij nog door." Binnenkort verlaat Tom zijn kamer in de voormalige pastorie aan de IJsselstraat voor een appartement in de buurt. Weer een stapje verder weg van de begeleiding en een stap naar meer zelfstandigheid. Dat komt goed.

"Mooi om iemand te zien die klaar is voor de volgende stap. Dan heb je iets kunnen toevoegen aan en betekenen in iemands leven." Pleun Sweegers.

Podcast over zelfstandigheid
Luister naar de podcast, waarbij Tom heel mooi kan vertellen over zelfstandigheid.

Op weg naar zelfstandig wonen
Lunet is er voor jongeren die zelfstandig willen leren wonen. Hier vind je daar meer informatie over.