Dirck legt nooit het bijltje erbij neer

Dirck Legt Nooit Het Bijltje Erbij Neer

Als je dagbestedingslocatie 'De Werkschuur' heet, dan klinkt dat toch als 'the place to be' om te werken. Zo moet Dirck zeker gedacht hebben toen hij aangaf dat hij een dag meer wilde werken bij zijn Werkschuur op woonpark De Donksbergen. Om hem heen stonden zijn moeder Marleen Hos begeleidster dagbesteding Marleen van Oosten, begeleidster Steenselwijk 3 (waar Dirck woont) Anouk Bullens en INVRAspecialist Anja Jansen. Zij sloegen voor Dirck de handen ineen en stroopten de mouwen op: 'We maken er werk van'.

De Werkschuur is een werkplek voor zwoegers, sjouwers en hakkers. En Dirck doet het alle drie enorm graag. Of zoals zijn moeder Marleen zegt: "Onze Dirck is een jonge en snelle kerel in de kracht van zijn leven. Een echte doorzetter, Fysieke arbeid is voor hem het beste medicijn." En ook Dirck zelf wil niks liever dan zagen en kloven van openhaardhout in de uitgestrekte bossen op het woonpark. Liefst heel de week. Maar om te beginnen één dag meer dan de twee die hij er al werkt.

2 vragen: Wat kun je? Wat wil je?
Dat in 'heel die week' ook andere jongens en meiden werken bij De Werkschuur, is voor begeleidster Dagbesteding Marleen van Oosten een reden om niet meteen 'ja' te zeggen tegen Dirck. "De Werkschuur is een plek voor mensen - vaak met een vorm van autisme - die enerzijds graag fysiek werken, en anderzijds ruimte nodig hebben. Zowel letterlijk als figuurlijk ruimte. Daarnaast is het niet wenselijk dat er tientallen cliënten met zagen en bijlen door de bossen lopen. Dat wil je gewoon niet." Maar om Dirck's wens om meer te werken een kans te geven, heeft Marleen een INVRA Arbeidsonderzoek aangevraagd.

INVRA is geen arbeidsinteresse test

Een INVRA helpt mensen meer zicht te krijgen op de eigen competenties en wat er nodig is voor - nog meer - zelfstandige uitvoering of ontwikkeling in het werk. Iemand die daar alles van af weet is Anja Jansen. "Zo'n INVRA is geen arbeidsinteresse test. Het geeft een goed beeld van competenties en ambities die iemand op dat moment heeft. Het laat vooral zien wat je wél kan en wat je graag zou willen. Dit onderzoek is zo van belang, dat Lunet afgesproken heeft dat die bij alle cliënten binnen dagbesteding afgenomen wordt."

Dirck en Werkschuur zijn voor elkaar gemaakt
Uit het onderzoek - dat bestaat uit arbeidsprestaties, motorische competenties en arbeidshouding - blijkt dat De Werkschuur en Dirck voor elkaar gemaakt zijn. Een paar quotes uit het rapport onderschrijven dit: 'Als je teveel prikkels krijgt, heb je juist letterlijk ruimte nodig'; 'Je maakt niet veel fouten en als dit gebeurt ontdek je het vaak zelf en verbeter jij jezelf'; 'Je bent beleefd naar andere (onbekende) mensen, bijvoorbeeld als jullie openhaardhout weg gaan brengen naar een klant' en; 'Je voelt je verantwoordelijk voor je werk, je wilt het goed doen'.

Dat Dirck het naar zijn zin heeft bij De Werkschuur ziet ook zijn cliëntbegeleidster Anouk Bullens op Steenselwijk 3. "Dirck kon vroeger - toen hij op een andere plek werkte - halverwege de werkdag terug naar huis komen omdat ie het niet meer aankon. En Corona heeft ook wel een rol gespeeld als het gaat om structureel en passend werk voor hem. Maar De Werkschuur is geweldig. Ondanks de zware arbeid heeft hij meer rust in zijn lijf en is ie veel relaxter."

Dat een INVRA Arbeidsonderzoek relatief snel, betrouwbaar en meetbaar aantoont waar iemand competenties en kansen liggen, blijkt wel uit de laatste ontwikkelingen. Dirck werkt sinds kort drie dagen in de week bij De Werkschuur.

Info INVRA
Via de afname van een INVRA (INVentarisatie Redzaamheids Aspecten) maken wij een inventarisatie van je vaardigheden. Het is geen test, maar een meetinstrument om te kijken waar iemand goed in is en aan welke vaardigheden nog gewerkt kan worden. Zo wordt snel duidelijk welke werkprocessen nog ontwikkelkansen kunnen bieden. Meer informatie over INVRA en onze leerlijnen kun je krijgen bij Leercentrum Lunet: leercentrum@lunet.nl