Ieder kind kan zich ontwikkelen met de juiste begeleiding

1.KDC Maarheeze DEF (2) Web

Bo was veertien maanden toen haar ouders de diagnose te horen kregen. Ze heeft het Potocki Lupsky Syndroom (PTLS), een genetische afwijking met een grote impact op haar gehele ontwikkeling. Inmiddels is Bo zes jaar en gaat ze naar school. Moeder Carol van Iperen: “Ze heeft haar ontwikkeling voor een groot deel te danken aan de liefdevolle en vakkundige begeleiding door de mensen van KDC de Kikkers in Maarheeze. Bo had geen betere start kunnen maken.”

Kinderdienstencentrum (KDC) de Kikkers in Maarheeze is een bijzondere plek, middenin een gezellig Brabants dorp. Begeleiders en ouders werken er nauw met elkaar samen om jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand alle kansen te geven op een fijn leven. Carol: “Toen we de diagnose kregen, stond onze wereld even stil. PTLS is heel zeldzaam, dus veel was onbekend. Via contacten in Nederland en Amerika heb ik veel geleerd over het syndroom en hoe ermee om te gaan. Ik weet dat Bo zich nog verder kan ontwikkelen, ondanks haar verstandelijke beperking en de achterstand in haar motorische en communicatieve ontwikkeling. Blijven geloven, blijven herhalen, hard werken. Het heeft zin!”

Tweede thuis
“KDC de Kikkers was Bo’s tweede thuis. Ze heeft hier stap voor stap geleerd om te communiceren, eerst via plaatjes en gebarentaal, later ook pratend. Ze heeft hier geleerd om beter te lopen en bewegen. Ze heeft hier geleerd om beter met prikkels, zoals licht, geluid en drukte, om te gaan. Ze heeft hier geleerd om samen te spelen en voor zichzelf op te komen. Ik kan nog wel even doorgaan. Bo heeft grote sprongen gemaakt, echt boven verwachting! Daar hebben we samen, maar vooral Bo zelf, hard aan gewerkt.”

Volop kansen
Begeleidster Marina Klaassen heeft de ontwikkeling van Bo op de voet gevolgd. “Net als Bo heeft ieder kind met een ontwikkelingsachterstand volop kansen, als ze op de juiste manier worden begeleid en behandeld. Daarin zijn we gespecialiseerd. Samen met de ouders ontdekken we wat het kind nodig heeft voor die ontwikkeling. Dit is voor ieder kind weer anders. We behandelen spelenderwijs door kinderen allerlei activiteiten aan te bieden die bewezen effectief zijn. Ieder kind volgt zijn of haar eigen programma in een herkenbare, vaste dagstructuur. Wat we hier doen, geven we ook door aan de ouders en ouders vertellen ons hoe zij het thuis aanpakken. Zo werken we samen consequent aan de ontwikkeling van hun dochter of zoon. Stap voor stap, zoals Carol al zei.”

Ontdekken eigen kracht
“Met een vakkundige begeleiding, veel geduld, liefde en aandacht ontdekken de kinderen hun eigen kracht. Ik word iedere dag nog blij als ik zie hoe gelukkig hen dat maakt. En de ouders ook. Daar doen we het voor als team van KDC de Kikkers. We bereiden jonge kinderen van 0 tot en met 6 jaar, soms wat ouder, voor op passend onderwijs. Dat kan van alles zijn, van dagbesteding tot regulier onderwijs. Het draait hier allemaal om de vraag: Wat past het beste bij jouw kind?”

Lees meer informatie over onze kinderdienstencentra.