Jobcoaches Lunet werken aan werk voor mensen met een arbeidsbeperking

Aan De Slag In Het Bedrijfsrestaurant Van DAF

"Mooi werk, leuke collega's en vriendelijke gezellige gasten." Cliënt weet haar werkplek en baan kort maar krachtig te omschrijven. "En o ja," voegt ze er nog aan toe, "fijn dat mensen geduld met me hebben."

Maud's werkplek is binnen een van de vele Sodexo bedrijfsrestaurants op het bedrijventerrein van DAF in Eindhoven. Een immens groot terrein, waar je zonder bewegwijzering, een routekaartje en aanwijzingen van de portier zomaar zou kunnen verdwalen. De 25-jarige Maud werkt afwisselend in de spoelkeuken en achter de kassa. Ze heeft zo'n vijftig collega's, waarvan twee - Daan en Christian - ook jobcoach ondersteuning krijgen om hun werk goed te kunnen en blijven doen.

"In zekere zin is voor deze drie jongeren, werken in de spoelkeuken of restaurant, net zoiets als je weg vinden op het DAF terrein," vertelt jobcoach Judith Richaerts van Lunet. "Ze hebben er een bepaalde mate van navigatie en hulp bij nodig. En als ze een verkeerde afslag dreigen te nemen, iemand die op hun schouders tikt en vraagt; kan ik je ergens mee helpen?"

Even op weg helpen
Christian en Daan zijn cateringmedewerkers in de keuken, beiden binnen een ander restaurant op het terrein. Vier dagen per week bereiden zij met liefde en deskundigheid in een handomdraai heerlijke pokébowls met zalm of sandwiches met ossenworst. "Maar het liefst bak ik friet", bekent Christian. Zo ervaren als hij is in het bereiden van gerechten, zo lastig vindt hij het soms om met anderen een gesprek te voeren. Of te zeggen waar hij mee zit. Gelukkig heeft hij een leidinggevende die precies weet wanneer Christian even de weg kwijt is. "Dan zie ik hem twijfelen," vertelt Nicky van Sodexo, "en dan ga ik naar hem toe. Hij weet dat hij mij alles kan zeggen en vragen en na een paar minuten kan hij weer verder."

Er bij horen en er bij blijven
Maud, Christian en Daan verdienen alle drie een prima salaris, maar wat ze veel belangrijker vinden; ze horen er echt bij. Of zoals Maud het zo mooi zegt; "Mijn collega's accepteren me zoals ik ben." Nicky: "Maar werken in een bedrijf, betekent ook dat er iets van de werknemers verwacht wordt, ook van mensen met een arbeidsbeperking zoals ons trio." Judith: "Maud is een harde werker en ze ziet veel werk. In de acht jaar dat ze al bij Sodexo werkt, kent ze de werkzaamheden in het bedrijf op haar duimpje. En op die kennis wordt door collega's ooit beroep gedaan. Begrijpelijk, maar als er te veel van haar gevraagd wordt, kan de emmer ook overlopen." "Het voelt als een soort kortsluiting," vult Maud aan, "en dan zien mijn collega's in een keer niet meer dat 'lieve Maudje', maar iemand die het gewoonweg even niet meer weet. Dan is het fijn als je kunt terugvallen op Judith of Nicky."

Daan zit momenteel in een re-integratie traject. Hierin maakt hij zowel op persoonlijk gebied als werk gerelateerd geweldige stappen. Daan, zijn leidinggevende Patty en jobcoach Judith werken hier nauw in samen, teamwork.

Jobcoaches Lunet onmisbaar in arbeidsproces van onze werkzoekende cliënt
Lunet heeft ervaren, gecertificeerde jobcoaches met een zorgachtergrond. Zij staan in nauw contact met instanties en beschikken over een groot bedrijven netwerk. Ze maken een passende en duurzame match tussen cliënten van Lunet en bedrijven.

In 2021 rapporteerde UWV 87% succesvolle plaatsingen door de jobcoaches van Lunet.