Loes houdt van mensen

Loes

De foto’s die Loes van Kessel (35 jaar) laat zien zijn allemaal even kleurrijk en vrolijk. Prachtig geglazuurd keramiek, vrolijk bedrukte tasjes, handgemaakte sleutelhangers, kaarten en veel meer. Het zijn de cadeau’s die ze maakt en verkoopt bij Luuxx Kleine Berg. Loes is vooral goed in tasjes bedrukken en kaarten borduren. De creativiteit van haar werk en het fijne contact met collega’s en klanten dragen bij aan een goed leven voor Loes. Net als haar vriend, die onlangs op zijn knieën ging om haar ten huwelijk te vragen. Loes zei ja.

Begeleid zelfstandig wonen begon voor Loes op haar negentiende. “Mijn eerste kamer was in het trainingshuis. Daarna woonde ik in een studio om de hoek met begeleiding dichtbij. Nu woon ik alweer acht jaar zelfstandig in mijn eigen appartement, in de buurt van locatie Hoogstraat. Van daar krijg ik ambulante begeleiding en ik heb er ook mijn vriend leren kennen. Sinds twee jaar wonen we samen. Dat gaat heel goed. We hebben een hele fijne klik samen. En ik moet altijd erg lachen om zijn grapjes.”

Genieten van het leven
Wat Loes belangrijk vindt in het leven is genieten, zeker ook van lekker eten, van haar creativiteit en van samen zijn met andere mensen. Familie, vrienden, collega’s, de bewoners van locatie Hoogstraat, ze kan het eigenlijk met iedereen wel goed vinden. Niet zo gek want Loes is een zorgzame en lieve vrouw die meestal goede zin heeft. “Ik houd van mensen en moet vaak erg om ze lachen. Om wat ze doen en wat ze zeggen.” Ze is anderen graag behulpzaam. “Ik bied regelmatig een luisterend oor aan collega’s en help hen met hun werk.” Maar haar zorgzaamheid gaat verder. Haar gevoeligheid voor mensen en energie zet ze soms in voor Gold Reiki. “Ik heel er vooral mijn eigen pijn en stress mee, maar weet ook dat ik anderen van pijn kan afhelpen. Dat was een bijzondere ontdekking die begon met een sterke tinteling in mijn handen. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Weer wat nieuws!’. Loes houdt ervan om zich te ontwikkelen, ook haar spirituele kant.

Geduld
Wat ze nu nog verder wil ontwikkelen is goed voor zichzelf opkomen. “Dat heb ik eigenlijk nooit echt geleerd. Duidelijk voor mijn mening uitkomen en mijn grenzen aangeven geeft me heel veel vrijheid, merk ik. Hier wil ik nog verder in groeien.” Dat hoeft niet snel te gaan. Loes is een geduldig mens. Geduld is ook een eigenschap die ze erg waardeert in haar begeleiders. “Ik heb iemand nodig om op terug te vallen. Om te praten als de ‘wervelstorm’ in mijn hoofd te heftig wordt of om samen praktische zaken te regelen. Als ik daar op kan vertrouwen, dan heb ik een goed leven en kan ik zelfstandig verder.”