Wonen op een woonpark en werken in de stad

Opbloeien Bij Luuxx Kleine Berg

De waarde van passende dagbesteding

Meedoen, ertoe doen en groeien. Dat is belangrijk voor alle cliënten bij Lunet. Participeren naar vermogen en ontwikkelingsgericht kijken naar de ondersteuningsvraag, biedt voor cliënten mogelijkheden om vanuit de beschermde omgeving van een woonpark elders te gaan werken. Het nemen van dit soort cliëntvolgende beslissingen op het gebied van dagbesteding biedt soms wat uitdaging, zoals het regelen en financieren van vervoer. Dat deze inspanningen echter meer dan de moeite waard zijn, illustreren de verhalen van Roos en Hannie. Beide dames gaan vanuit woonpark De Donksbergen in Duizel enkele dagen per week met de taxi naar hartje Eindhoven. Zij werken dan bij LuuXX Kleine Berg (Kleine Berg 52), waar uiteenlopende vormen van dagbesteding worden aangeboden. Van creatieve activiteiten en radio maken tot werken in de horeca, er is voor iedereen iets te doen.

Het verhaal van Roos
Roos werkt sinds 2022 bij LuuXX Kleine Berg. In eerste instantie zou ze bij creatief of Radio Studio Lunet gaan werken. Maar omdat je hierbij veel op een stoel zit, koos ze uiteindelijk voor de horeca. "Want dan kun je tenminste lekker bewegen," aldus Roos. En dat beweeglijke past ook wel een beetje bij haar: "Ik houd van afwisseling. Zoals wonen op het woonpark en werken daarbuiten, want ik vind het fijn om ook andere mensen om me heen te hebben dan alleen maar cliënten van Lunet. Ook vind ik het erg fijn om midden in de stad te werken. Er zijn verschillende andere horecazaken in de buurt waar ik misschien in de toekomst kan gaan werken.”

Op haar school vond Roos het vak 'horeca' maar lastig en haar examenstress maakte het er niet beter op. "Maar in de praktijk is Roos in het restaurant van LuuXX Kleine Berg erg leergierig," vertelt haar begeleidster Linda van Haalen. “Je hoeft het maar één keer voor te doen, en ze heeft het onder de knie. Of het nou een lunch of verse soep maken is, tafels poetsen of uitserveren, Roos doet het. Wanneer voor Roos alles duidelijk is en Roos zich gehoord voelt, kan ze nog fijner haar werk doen."

Het verhaal van Hannie
Hannie werkt sinds november twee dagdelen bij de Gieterij, waar ze prachtige kleiproducten zoals bloemen maakt. Sinds kort werkt ze ook bij de keramiekgroep waar de kleiproducten voorzien worden van een mooie glazuurlaag. Ze maakt de meest mooie creaties die vervolgens worden aangeboden in de winkel in hetzelfde pand. Hannie vertelt trots: "Het is fijn is om dingen te maken die door mensen gekocht worden. Dat geeft mijn leven een doel."

Hannie is een zelfstandige vrouw die heel goed over haarzelf, haar verleden en haar omgeving kan vertellen. Je zou niet zeggen dat ze op een complexe woongroep woont, waar nabijheid en directe sturing noodzakelijk is. Hannie vertelt hierover: "Die duidelijkheid, structuur en aansturing lijken in mijn geval inderdaad soms overbodig, maar toch zorgt deze benaderingswijze ervoor dat ik me goed voel en leuke dingen kan doen. Zoals met keramiek werken." Paula Kroone, cliëntbegeleider dagbesteding, vult haar aan: "Met een stevige veilige thuisbasis, kun je buiten die beschermde omgeving veel meer aan dan je denkt. Hannie heeft een behoorlijk heftig verleden en woont op een zogenaamde complexe gedragsgroep. Dan is het niet voor de hand liggend dat je buiten het woonpark werkt. Maar Hannie is het bewijs dat het wel mogelijk is.”

Ook Hannie zelf is blij met haar werk. "Ik heb fijne collega's en ik krijg leuke complimenten. Het maken van mooi keramiek staat centraal en die stip op de horizon geeft mij veel houvast. Ik krijg zogezegd energie van werken met klei. Je geeft iets vorm. En tegelijkertijd geef ik zo ook mijn eigen leven vorm."