Rapper Nick vertelt zijn verhaal

Nick Van Woerkom Web

"Heerlijk meezingen met 'Bagagedrager' van mijn favoriete zanger Gers Pardoel. In de auto, met oma achter het stuur. En ze vond het prachtig, mijn omaatje. Ze zei wel een paar keer dat ik goed kan zingen. En ja, als oma dat zegt, dan moet het wel waar wezen."

Aangestoken door Gers en oma is de zeventienjarige Nick van Woerkom zijn eigen nummers gaan schrijven en zingen. "Ik schrijf over de gewone dingen in het leven die ik elke dag doe en tegenkom", zegt Nick. "Bijvoorbeeld over mijn werk of over mijn ex. En de laatste tijd over corona en al die stomme maatregelen en lockdown. Dat maakt me soms boos, maar ik heb gemerkt dat ik dan wel betere teksten schrijf. Soms zijn die dan te hard, dus doen we de volgende dag altijd nog eventjes een check over het taalgebruik."

Het zou fijn zijn als ik wat vaker boos zou kunnen worden. Daar worden mijn teksten sterker van.

Nick heeft veel op met zijn familie en met zijn opa en oma in het bijzonder. "Vroeger zeiden mensen dat ik niet zou kunnen lopen en praten. Mijn opa - die inmiddels is overleden - heeft mij toen aangespoord om te gaan voetballen. En mijn oma is later mijn grootste drijvende kracht geweest achter mij zangcarrière. En kijk nu eens, ik kan bijna alles. Hebben die mensen het toch allemaal maar mooi mis gehad."

Je kunt beter iemand aanpakken op papier dan fysiek

Voor Nick is schrijven en zingen een uitlaatklep. Hij is er zelf heel eerlijk over: "Zonder dat zat ik er nu niet zo bij. Goed in mijn vel en alle vertrouwen in mensen en de toekomst." Nick woont samen met andere jongeren in een huis op De Donksbergen. Hij zit nog op school en loopt stage bij De Wisselstroom in Hapert en LuuXX Kleine Berg in Eindhoven. "Ik hoef niet beroemd te worden", zegt hij. "Of schatrijk. Ik wil wel een inspiratiebron zijn voor anderen. Doe wat je leuk vindt en bij je past en zoek je talenten. Een huisgenoot van me wil nu ook gaan rappen. En dus help ik hem. Ik ga hem motiveren."

Door muziek te maken, kan ik mijn verhaal kwijt.

En een tijdje terug heeft Nick zijn eerste pokoe opgenomen. Pokoe is rappersjargon voor een muzieknummer. Jeugdwerker Pim uit Eersel heeft geregeld dat dat gebeurde in een professionele studio in Tilburg. "Die opname duurde wel vier uur - ik heb me helemaal suf gezongen - maar er staat nu wel iets heel moois. Onder mijn rappersnaam Niwo7 kun je mijn pokoe beluisteren op YouTube."

Nick werkt nu aan een Hiphop-album. "Ik wil nog niet alles verklappen," zegt hij, "maar het wordt wel heel persoonlijk. Het gaat over dingen die me raken. Met die teksten wil ik ook dat anderen geraakt worden en dat dan weer doorgeven. Net zoiets als een virus, zeg maar. Maar dan zonder lockdown en maatregelen. Alleen maar goede vibes."

YouTube kanaal Niwo 7
Luister en kijk hier naar Niwo 7

Wonen op een woonpark bij Lunet
Hier lees je meer over onze woonparken