VPT met de V van Veilig, Vertrouwd en Vooruitzicht

VPT Met De V Van Veilig, Vertrouwd En Vooruitzicht

De 28-jarige Destiny Borgers heeft al een bewogen leventje achter de rug. Dat bracht haar op woonplekken en bij gezelschappen die minder bij haar pasten als dat ze aanvankelijk dacht. De laatste acht jaar woont ze in een huurhuis in Woensel en komt ambulante begeleiding van Lunet regelmatig langs. Een paar uur in de week. Sinds oktober 2022 heeft Destiny een VPT. Een Volledig Pakket Thuis. En voor haar verbetert deze vorm van zorg en ondersteuning haar leven enorm. Of zoals ze zelf zegt: Ik ben eindelijk op mijn destiny.

"Bij een VPT woon je in je eigen huis (koop of huur) en ontvang je thuis ondersteuning van Lunet professionals. Door de 24-uurs nabijheid van Lunet kan men langer zelfstandig thuis wonen." Dorothé Nouwens, manager wijk en dorp Lunet.

Alleen is soms maar eng, samen is veiliger
"Het kwam geregeld voor dat ik een dag of twee niks te eten had," vertelt Destiny. "Het geld was op. Ook was een bezoekje aan een tandarts of het ziekenhuis best wel eng in je eentje. Dan ga je maar niet. En met wie moest ik praten als er 's nachts iets vervelends speelt. Met niemand dus. Ja, de volgende dag met Anne als ze aan het werk was. Maar liever doe je zoiets meteen."

"Destiny is vooral goed voor anderen en vergeet daardoor vaak haarzelf. Ik ben er om haar eraan te herinneren dat ze een lieve, zorgzame meid is, met heel veel mogelijkheden." Anne Hendriks, ambulant begeleidster complex.

"Wat Destiny met een VPT krijgt, kun je samenvatten in twee woorden; tijd en aandacht", aldus haar begeleidster Anne Hendriks. "En misschien nog wel een derde, namelijk perspectief. Een toekomst, want Destiny kan nu gebruik maken van contact met nachtzorg, het voedingsgeld is toereikend, een schoonmaakdienst ondersteunt haar bij het poetsen en ze kan meer begeleiding overdag inzetten. Niet dat ze dat meteen ook doet, maar het idee dat het kan geeft haar enorm veel rust. En ruimte om te ontwikkelen dus."

Ik moest er even op wachten, maar ik krijg nu de hulp die ik nodig heb.

Met de T van Toekomst
Sinds acht jaar heeft Destiny weer een baantje. Ze werkt in de keuken van LuuXX Woensel. De mensen bij LuuXX Woensel en ook haar begeleiding vanuit het Kernteam kent ze allemaal. "En dat is fijn", zegt ze. "Ik kan nu eindelijk weer eens vooruitkijken."

Volledig Pakket Thuis
Het ‘volledig pakket thuis’ (VPT) is een 'pakket zorg' voor mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Het is vooral geschikt voor mensen die naast zorg, behoefte hebben aan ondersteuning bij de maaltijd en welzijn, maar die wel in hun eigen omgeving willen blijven wonen. Meer info: clientbureau@lunet.nl