“Zeg je Jay, dan krijg je er twee

“Zeg Je Jay, Dan Krijg Je Er Twee

"Ik was student 'Digitaal tekstverwerken' aan de Grafische school in Eindhoven", vertelt de 42-jarige Eindhovenaar Jay Davies. "Ik wilde de reclamewereld in. Maar een scooterongeluk zette mijn wereld volledig op zijn kop. Want als je na 4,5 maand in coma wakker wordt en je ogen voorzichtig opent, blijkt de oude Jay in die droomwereld van toen een andere afslag te hebben genomen. En zit je ongewild op een weg van revalidatie en frustratie."

Er staan genoeg stuurlui aan wal. Ik ben altijd op zee

"In die beginperiode van 'mijn tweede leven' gebruikte ik de NAH (niet-aangeboren hersenletsel) weleens als smoes als ik iets fout deed. Dat doe ik gelukkig nu niet meer. Ik doe gewoon altijd mijn best en meer dan dat kan ik niet doen. Maar toch, in een wereld die steeds sneller is geworden, ben ik juist trager geworden. Als je mij een vraag stelt, heb ik even de tijd nodig om die te overdenken. Dat noem ik zelf 'ummetjestijd'. Dan hoor je me een paar keer 'uhm' mompelen, maar dat is alleen maar het geratel van de machinerie in mijn hersenen die op zoek zijn naar die paar verbindingen die nog wel werken. En ja, dat kost even tijd.  Dus als je 'uhm' hoort, liever geen volgende vraag stellen, want dan loopt die machinerie echt in de soep." 

"Probeer wat je niet meer kan, achter je te laten en laat aan de mensen zien waar je goed in bent." 

"Voor regulier werk ben ik afgekeurd. Niet dat ik het werk niet kan, maar het tempo en de werkdruk breken me op. Door mijn hersenaandoening is het namelijk voor mij heel lastig om me te concentreren. Ik heb zodoende ook moeite om bij het onderwerp van een gesprek te blijven. Ik spring van de hak op de tak, kun je wel zeggen. En ja, dat is soms niet handig. Zeker niet als je voor een klas zorgstudenten staat te vertellen over NAH. Maar, je vertelt op die hak- op-de-tak-manier wel in een korte tijd heel veel over verschillende onderwerpen. Dus echt saai wordt het dus niet met mij."

Mijn grootste talent? Ik kan mensen laten glimlachen!

Naast ervaringsdeler is Jay ook werkzaam bij het Bureau Medezeggenschap van Lunet; een team van cliënten die het leven van andere cliënten makkelijker wil maken door antwoorden te vinden op de vragen die ze hebben. En sinds begin 2023 is Jay ook lid van de redactie van de nieuwsbrief voor cliënten 'Nieuws voor jou'. "Ik denk dat je mensen kunt helpen door ze een verhaal te vertellen en te delen, door ze goed te informeren en door dingen uit te leggen. En dat kan allemaal ook in een nieuwbrief. En met het spelen met teksten en goochelen met woorden, zit ik toch ook weer een beetje in mijn oude studie Tekstverwerken. Een beetje 'back to my roots', terug naar die oude Jay. Nooit helemaal. Dat gaat niet meer, maar met een beetje ben ik ook al heel blij." 

Ik wil wel graag een bijdrage leveren aan de samenleving door mijn verhaal te delen