Als flexmedewerker kan ik me helemaal op de cliënt richten

flexwerk zorg

Toen Marij Noten besloot om naast haar parttimebaan bij Lunet extra te gaan werken als flexkracht, kreeg haar carrière bij Lunet een nieuwe impuls. “Het heeft mijn werk veel uitdagender gemaakt. Ik kom op allerlei plekken en leer veel nieuwe mensen kennen. Bovendien kan ik mijn eigen tijd indelen – wat ik ideaal vind – én me helemaal richten op de cliënten.”

Een goed leven. Flexwerker Marij maakt er werk van
Marij Noten (61 jaar) is een doorgewinterde Lunetter: ze werkt er sinds haar zeventiende. De laatste jaren combineert ze haar vaste baan als wooncliëntbegeleider op een woongroep bij Lunet met flexwerk bij de organisatie. Omdat haar persoonlijke situatie veranderde, wilde ze meer gaan verdienen. “Ik had natuurlijk één of twee dagen extra kunnen gaan werken, maar dan krijg je meer van hetzelfde. Als flexwerker ervaar ik juist een heleboel nieuwe dingen.”

Verfrissend
Vooral de afwisseling spreekt haar zo aan. “Ik kan het iedereen aanraden, ook juist naast je vaste baan. Het is verfrissend om te zien hoe ze op een andere locatie werken. Die ervaring neem je mee terug naar je vaste plek. Daar leer je zelf van én het maakt je werk beter. Het werkt ook de andere kant op: als flexkracht wissel ik tips uit vanuit mijn ervaring. Ik vond mijn werk altijd al leuk, maar nu heb ik er nog meer plezier in. Het is echt een verrijking.”

Overzichtelijk en alle tijd voor de cliënt
Als belangrijkste eigenschap van een flexwerker noemt Marij flexibel zijn. “Je hebt wisselende werktijden en werkt met verschillende collega’s en cliënten, dus je moet snel kunnen schakelen. En je goed kunnen aanpassen, want de lijnen op de afdeling zijn al uitgezet. In mijn vaste baan help ik mee om plannen te maken; in mijn flexwerk voer ik ze uit”, glimlacht Marij. En dat laatste heeft beslist z’n voordelen, vindt ze. “Het maakt mijn werk overzichtelijker én ik kan me meer op de cliënten richten. Een halfuurtje koffiedrinken of een spelletje doen met een groepje cliënten? Geen punt. In mijn vaste baan heb ik daar zelden de tijd voor, want dan komt iemand iets vragen of krijg ik een telefoontje tussendoor. Ik heb het dan veel drukker, want ik moet ook de administratie bijhouden en van alles regelen. Als flexwerker heb je al die taken niet.”

Samen werken aan een goed leven
Als het ochtendritueel van wassen, aankleden en ontbijten erop zit, gaat Marij liefst samen met een cliënt iets ondernemen: met de fiets een boodschap doen, naar de kapper, samen de kamer opruimen. “Dat vind ik de leukste momenten in mijn werk, want dan heb je echt contact.”
Voldoening haalt Marij uit goed kijken wat de cliënt nodig heeft. “Mijn belangrijkste doel is dat de cliënt een prettig leven heeft – daar zorg ik voor. Of ik nu flexibel werk of op mijn vaste werkplek: bij elke cliënt lever ik maatwerk. Zie ik dat er behoefte is aan vriendschap, dan leg ik contact tussen cliënten onderling. Is een cliënt onzeker, dan probeer ik hem of haar een stapje verder te helpen. Als dat dan lukt, is dat prachtig. De cliënt voelt zich groeien – en mijn dag kan niet meer stuk. Ik krijg er energie van om iets voor een ander te kunnen betekenen.”

Locaties en werktijden kies je zelf
“Als flexwerker kan ik zelf aanvinken op welke locaties ik wil werken, op welke tijden en hoe vaak. Dat is voor mij ideaal. Ik kan kiezen voor een 8-urige werkdag, maar ook korte diensten draaien van drie of vier uur. Het is net wat me het beste uitkomt.” En ze heeft gewoon een contract, vertelt Marij. “Een flexcontract geeft meer zekerheid dan bijvoorbeeld een nulurencontract, omdat ik nu wel doorbetaald word als ik ziek ben.” Op de vraag of ze ook een andere gehandicaptenorganisatie heeft overwogen, komt een kort antwoord: “Als iets goed voelt, waarom dan veranderen?”

Vertrouwd gezicht
Dat Marij op verschillende locaties werkt, betekent overigens niet dat ze elke dienst ergens anders draait. “Ik kom juist regelmatig terug op een paar verschillende plekken: Bergeijk, Valkenswaard, Eindhoven, Eersel. Mijn collega’s daar vinden dat prettig: ook als flexkracht kun je een vertrouwd gezicht worden.”

Flexwerk past bij allerlei mensen
Gewend als ze is om aan anderen te denken wil Marij nog even kwijt dat flexwerk heel geschikt is voor herintreders. “Ik doe het naast mijn vaste baan, maar je kunt het flexwerk ook goed inplannen naast andere bezigheden of combineren met je parttimebaan bij een andere organisatie. En flexwerk is natuurlijk een uitkomst voor jonge mensen die in korte tijd veel ervaring willen opdoen.”

Ik maak er werk van!

Heb je vragen over werken bij Lunet of heb je interesse om bij ons te komen werken? Kom dan met ons kennismaken en vul het formulier in. Binnen twee tot vijf werkdagen nemen we contact met je op. We gaan graag met jou in gesprek. Laten we er samen werk van maken!