‘Ik moest opnieuw leren leren’

Zij Instromers 1050 1 800X500

In anderhalf jaar een diploma op zak. Dat wordt dan flink blokken. En juist dat heeft een achttal studenten ‘op leeftijd’ gedaan. In mei 2018 startten ze nog wat onwennig in de schoolbanken. Voor sommigen was dat weer de eerste keer in twintig jaar. Afgelopen maand ontvingen ze trots hun diploma en daarmee ook een vast contract bij Lunet.

Zij-instromers worden ze genoemd. Of carrièreswitchers. Wisselaars. Mannen en vrouwen die al een studie en een werkend leven achter de rug hebben en dan de overstap wagen naar een andere tak van werksport.

Ik moest opnieuw leren leren

Een dot levenservaring
Hoe je ze ook noemt, de zorg is heel blij met deze mensen en heeft ze ook hard nodig. Ze hebben een dot levenservaring, weten heel goed wat ze willen, staan stevig in hun schoenen en zijn kritisch naar zichzelf en naar anderen. En dat komt goed van pas in de zorg.

Maartje verruilt werkplek Eersel voor Duizel
Op haar 41ste hakten Maartje van der Heijden en haar man de knoop door. Ze stopten met hun bestratingsbedrijf in Eersel. “Het was tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik ga wel terug de horeca in”, dacht ze. Maar door een toeval kwam de zorg voorbij en nu, anderhalf jaar stage lopen en studeren later, begint haar eerste dag als gediplomeerd begeleider op een woning op woonpark De Donksbergen in Duizel. “Ik werk hier met ernstig meervoudig beperkte mensen. Dat klinkt best wel heftig en in het begin was dat ook wel zo. Wat moet ik toch doen? En zeggen? En dan nog, ze zeggen toch niks terug. Tenminste niet in de taal die ik spreek. Als je werkt in een fijn team en met een vaste werkbegeleider ben je die eerste ervaring al heel snel vergeten. De mensen die ik mag verzorgen en begeleiden, vertellen je zo veel. Alleen niet op de manier zoals we gewend zijn. Je moet wel een beetje ook hun taal spreken.”

Informatiebijeenkomst
Inmiddels zijn twee nieuwe lichtingen zij-instromers gestart met hun opleiding bij Lunet. En een volgende groep krijgt in maart het diploma. Voor de informatiebijeenkomst over de verkorte opleiding voor zij-instromers waren in januari zoveel belangstellenden dat een tweede avond wordt georganiseerd in februari.

Meer weten?
Wil je meer weten over de verkorte opleiding ‘Persoonlijk begeleider niveau 4’ voor zij-instromers in de zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking? Stuur dan een mail naar: bedrijfsopleiden@lunetzorg.nl

Bron: weekblad De Kempenaer.