'Ik ontdek hier wat ik leuk vind en wat bij me past'
“Ik wilde ontdekken wat ik leuk vind en wat bij me past”, begint Nicole Donkers, die vanwege het afwisselende werk voor een stageplek bij Lunet koos. “Je hebt hier veel vrijheid, krijgt veel waardering en kunt veel leren. Daarom wil ik in de zomer ook graag vakantiewerk bij Lunet gaan doen. Dat je hier leert omgaan met allerlei mensen, vind ik interessant. En het is ook waardevol werk. Als ik ’s avonds thuiskom, denk ik: ik heb vandaag echt wat nuttigs gedaan.”
Een goed leven. Vakantiekracht Nicole Donkers maakt er werk van
Na haar mbo-opleiding Onderwijsassistent wilde Nicole een bredere studie doen en koos voor hbo Social Work. Inmiddels loopt de 20-jarige student stage bij Lunet in Bladel: op het wijkpunt én als ambulant begeleider. “In de middag bezoek ik drie, vier cliënten die zelfstandig wonen. Tussendoor ga ik even naar kantoor om hier een verslagje over te schrijven. Ik rij met de auto van het ene naar het andere dorp, maar je kunt ook de Lunet-fiets pakken.”
Ontdekken wat je leuk vindt
“Ik heb gesolliciteerd bij Lunet omdat deze stageplek zo afwisselend is”, vertelt Nicole. “Ik wilde kijken of ambulant werken iets voor mij is. En als ik van de zomer twee dagen bij Lunet ga werken als vakantiekracht, kan ik mijn huidige werkzaamheden misschien combineren met werken op een woongroep, zodat ik ook daar ervaring kan opdoen. Ik ben benieuwd hoe ik de zorgtaken zal vinden.”
‘Mijn werk is vaak heel gezellig’
Nicole’s cliënten hebben een licht verstandelijke beperking. Op het eerste gezicht merk je daar niets van: ze wonen zelfstandig en sommigen hebben een baan. “Mijn cliënten hebben alleen hulp nodig bij praktische en emotionele zaken, zoals boodschappen doen of een conflict oplossen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet goed beoordelen of iets goedkoop is of duur en geven hun weekbudget in één keer uit bij de kapper. Of hebben moeite met afrekenen. Daar help ik ze dan bij. Met één cliënt ga ik eerst naar de supermarkt en dan samen koken en eten. Mijn werk is vaak heel gezellig!”
Luisterend oor
Als Nicole om 12.00 uur met haar ambulante werk begint, heeft ze er al een ochtend bij het wijkpunt LuuXX Bladel op zitten, een ontmoetingsplek voor cliënten van Lunet. “Ze komen hier langs voor een praatje, een grapje, een kop koffie en een activiteit, zoals darten, koken of de wekelijkse wandelclub. Ik ben er altijd op de creatieve ochtend. Dan gaan we knutselen, tekenen of een cake bakken.” Nicole begeleidt dit en zorgt dat iedereen het naar z’n zin heeft. “Ik ben ook een luisterend oor.” Een verdrietige cliënt troost ze, een mopperende cliënt remt ze af. “En als ik het gevoel heb dat er thuis iets aan de hand is, koppel ik dat terug aan de begeleider van die cliënt.”
Luchtige en vrolijke sfeer
Werken in de gehandicaptenzorg zwaar? Nicole ervaart juist luchtigheid en vrolijkheid. “De ene cliënt is dol op kleurplaten, de andere is heel impulsief. Natuurlijk kan het soms pittig zijn, maar de sfeer is goed en er worden veel grapjes gemaakt. Ik heb ook leuke collega’s en een fijn team.”
Die collega’s zijn blij dat Nicole na haar stage aanblijft als vakantiekracht, legt ze uit: “Sommige cliënten zijn eenzaam en krijgen nauwelijks bezoek, alleen van ons. Is hun begeleider twee weken op vakantie, dan komt er dus niemand over de vloer. Mijn collega’s vinden het een geruststelling als ze weten dat ik in de vakantie even bij hun cliënt om het hoekje ga kijken.”
Waardevol voor de rest van je leven
Nicole noemt haar werk waardevol. Voldoening haalt ze uit iets extra’s voor een cliënt doen. “Ik neem bijvoorbeeld spulletjes mee om samen een taart te bakken – vinden ze geweldig.”
Professionele afstand bewaren vond Nicole in het begin lastig. “Ik wilde graag meegaan in iemands verhaal, maar heb geleerd dat ik de cliënt niet overal gelijk in hoef te geven. Eerst durfde ik een gesprek niet goed af te kappen. Nu zeg ik: we stoppen met klagen en gaan iets anders doen. Ik ben niet alleen beter in grenzen aangeven, maar heb hier ook geleerd om goed naar mensen te kijken. En om niet te oordelen. Daar heb je de rest van je leven wat aan.”