'Je doet hier in korte tijd een schat aan ervaring op'
“Het vakantiewerk als zorghulp is superleuk, je kunt hier veel ervaring opdoen én hebt veel vrijheid”, zegt Lars Gahler. De 22-jarige mbo-student leerde Lunet kennen via zijn opleiding Verzorgende-IG. “We hadden een kennismakingsdag op woonpark Eckartdal in Eindhoven en ik voelde me er meteen thuis. Dus toen ik daar stage kon lopen, pakte ik die kans.” Inmiddels heeft Lars een flexcontract en kijkt hij uit naar zijn tweede zomer als vakantiekracht bij Lunet. “Ik ben hier niet meer weg te slaan!”
Een goed leven. Vakantiekracht Lars maakt er werk van.
Als Lars zijn vakantiewerk bij Lunet in één woord moet samenvatten, is dat ‘vrijheid’. “Vrijheid in hoe ik werk – hoe pak ik het aan, wat ga ik doen met de bewoners – en vrijheid in wanneer ik werk. Je kunt je eigen diensten online inplannen; echt ideaal. Als ik met vrienden naar het strand wil, rooster ik zelf een vrije dag in.” Je kunt ook avonddiensten draaien, vertelt Lars. “Full- of parttime, dat maakt hier niet uit. En ook niet of je de hele zomer wilt werken of een paar weken.”
Je staat er niet alleen voor
Lars werkt zowel met ouderen als met bewoners van tussen de twintig en dertig jaar. “Die afwisseling vind ik erg leuk. De bewoners hebben een lichte tot matige verstandelijke beperking. Dat wil zeggen dat ze het geestelijke niveau hebben van kinderen van twee tot vier jaar. Maar ook dat ze heel puur zijn en je nooit iets kwalijk nemen. Heel fijn als je nieuw bent en nog niet precies weet of je alles goed doet.” Hij vindt het prettig dat zijn collega’s een vakantiekracht als volwaardig lid van het team zien. “Collega’s nemen je serieus en helpen je – je staat er niet alleen voor.”
Favoriete moment
Als het ochtendritueel van wassen en aankleden achter de rug is, begint Lars’ favoriete moment van de dag. “Dan bedenk ik welke leuke dingen we gaan doen. Een spelletje, een wandeling naar de boerderij. Als het even kan, ga ik één op één met een cliënt iets doen. Dan leer je hem of haar echt kennen. Het verraste mij hoe snel je een band opbouwt met de bewoners. In een paar dagen al!”
Knuffel of schouderklopje
“Wat voor de bewoners een goed leven is? Als er regelmaat is en persoonlijke aandacht zitten ze lekker in hun vel. Dat merk je meteen. Dan krijg je een knuffel of een schouderklopje. Maar als ze niet blij zijn, merk je dat ook meteen. Toen ik hier net werkte, wist ik bijvoorbeeld nog niet dat een van de bewoners boos wordt als zijn shampooflesje niet recht staat”, glimlacht Lars. “Ik moest nog ontdekken wat de cliënten wel en niet prettig vinden. Gelukkig heb je dat snel onder de knie.”
Veel geleerd
Lars heeft geleerd dat hij duidelijk moet zijn. “Als ik tegen een cliënt zeg: ik kom je over drie kwartier halen, maak ik hem alleen maar onrustig, omdat ‘drie kwartier’ hem niets zegt. Nu zeg ik: als ik op je deur klop, gaan we wandelen. Of ik zet de timer op zijn en mijn telefoon. Dat zijn van die handigheden die je meeneemt naar de volgende cliënt. Je doet hier in korte tijd een schat aan ervaring op.”
Humor als belangrijk ingrediënt
Tot slot wil Lars graag twee vooroordelen de wereld uit helpen: “Werken in de gehandicaptenzorg is niet alleen luiers verschonen en kinnen afvegen. Het is een bijzondere band opbouwen met mensen, echt iets voor een ander betekenen.” De dankbaarheid van de cliënten geeft hem veel voldoening. “Ik geniet ervan als ze plezier hebben. Humor is hier een belangrijk ingrediënt. We lachen wat af met z’n allen! Samen met de cliënten en ook met de collega’s onderling.”
En het tweede vooroordeel? “Wie denkt dat de zorg slecht betaalt, heeft het mis. Ik verdien een mooi salaris en krijg ook onregelmatigheidstoeslag.”
Dat Lars lol heeft in zijn werk, mag duidelijk zijn. “Weet je wat me opgevallen is? Ik zie andere vakantiekrachten ook weer terugkomen bij Lunet. Dat zegt alles over de sfeer hier.”