Samen is gewoon leuker

Samen Is Gewoon Leuker (1)

Ze trekken alweer twee jaar regelmatig met elkaar op. Mitch van Dijk (36 jaar) en vrijwilliger Eva van Eeten (26). Niet iedere week en ook niet op een vast moment, maar gewoon wanneer het hun allebei het beste uitkomt om af te spreken. Soms blijven ze thuis in het appartement van Mitch of zitten ze beneden in de tuin van de kleinschalige woongroep in Eersel. Dan praten ze samen over van alles en nog wat, doen een spelletje of kijken tv. Maar ze gaan er ook graag samen op uit: terrasje pikken, ijsje eten of naar een pretpark. “Eva en ik hebben echt de hele dag rondgelopen in de Efteling. Zo fijn!”

Wat maakt dat het van begin af aan zo goed klikt? Mitch en Eva kijken elkaar even aan en noemen dan allebei hun leeftijd en interesses. Eva: “We zijn allebei jong en vinden een aantal dezelfde dingen leuk. We zijn allebei graag actief bezig en gaan er graag op uit. In de Efteling, bijvoorbeeld, hebben we maar weinig attracties overgeslagen. En gewoon lekker samen door het Sprookjesbos lopen, vonden we ook heerlijk. Ik voel me ook geen vrijwilliger. Door de dingen die we delen en doen zijn we echt maatjes geworden. Dat voelt heel goed. We zitten op dezelfde golflengte.”


Stabiele factor

Mitch heeft een aantal jaar moeten wachten op een vrijwilliger. “Het is fijn om iemand dichtbij te hebben die echt tijd voor me heeft. Iemand waar ik mijn verhalen mee kan delen.” Verhalen heeft Mitch genoeg, bijvoorbeeld over zijn werk op de kinderboerderij van Woonpark De Donksbergen en het werk dat hij al jarenlang verzet voor het bloemencorso van Valkenswaard. “Ik krijg natuurlijk ook persoonlijke begeleiding, dat is ook fijn maar hun tijd is beperkter. Ik woon in een huis samen met anderen. We krijgen begeleiding van een team. Maar Eva is er speciaal voor mij.”

Door de dingen die we delen en doen zijn we echt maatjes geworden. Dat voelt heel goed. We zitten op dezelfde golflengte.

Samen leuke dingen doen
Eva kwam als vrijwilliger bij Lunet terecht omdat ze er eerder stage liep voor de opleiding verpleegkunde. “Ik kende de mensen, de organisatie en de sfeer, die is gewoon heel fijn.” Inmiddels werkt ze 36 uur per week als psychiatrisch verpleegkundige in de acute psychiatrie. “Ik miste het contact met de bewoners, gewoon samen leuke dingen doen en plezier maken. Na een gesprek met de vrijwilligerscoördinator, waarin ik aangaf wat ik zocht in vrijwilligerswerk, kreeg ik een aantal brieven van cliënten te lezen. Daarin stelden zij zich voor en vertelden ze wat zij zochten in een maatje. De brief van Mitch had meteen mijn interesse. En nu zijn we alweer twee jaar verder.” 


Tijd en leeftijd

Eva realiseert zich dat er niet veel andere vrijwilligers zijn die zo jong zijn als zij. Maar wat haar betreft heeft leeftijd en ook tijd niet zoveel te maken met vrijwilligerswerk. “Tijd kun je altijd vrijmaken, dat is een kwestie van goed plannen. En inderdaad ken ik verder niemand van mijn leeftijd die vrijwilligerswerk doet, terwijl ik er nu juist de energie voor heb. Het is gewoon ontzettend leuk en fijn om te doen. Mitch en ik voegen echt wat toe aan elkaars leven, het is als een vriendschap.” Mitch knikt. Zo ziet hij het ook. Hij gunt iedereen een fijne vrijwilliger, een maatje om mee op te trekken. “Samen dingen ondernemen is echt zoveel fijner dan alleen.”

Wil je ook vrijwilliger worden? Lees meer over onze mogelijkheden.