Vrijwilligerswerk bij Lunet is topsport

Ernst Maakt Er Werk Van (1)

Vrijwilliger in het 'skônste' stadion van Nederland. Wie wil dat nou niet. En het Brabantse woord 'skôn' betekent hier niet alleen 'mooi', maar zeker ook 'schoon'. Want ja, waar gevoetbald en gesupporterd wordt, wordt in alle enthousiasme weleens ooit vergeten een blikje in de prullenbak te doen. Of een leeg frietbakje op te ruimen. En dan is het maar goed dat de Lunet schoonmaakploeg van PSV er is. Want ja, alleen zo houden we het skônste stadion ook echt skôn.

Lunet ondersteunt mensen met een beperking. Een twintigtal van deze mensen werkt bij het wijkpunt PSV. Ze houden de perken bij rondom het stadion, onderhouden het trainingscomplex De Herdgang, zijn aanwezig bij speciale evenementen zoals concerten en beantwoorden de Foxy fanmail. Maar hun grootste werk is het schoonhouden van het stadion tijdens de thuiswedstrijd. En dat doen ze keigoed, maar nog beter als dat samen met een vrijwilliger is. Zoals de 68-jarige Ernst Koszczol (rechtsboven op de foto). Samen met collega-vrijwilligers en enkele begeleiders van Lunet vormt hij met de mensen met een licht verstandelijke beperking een onzichtbaar, maar ook onmisbaar 'elftal': de PSV Schoonmaakploeg. Topsporters in hun eigen discipline.

Vrijwilligerswerk voelt voor mij als zinvolle en verantwoordelijke vrijetijdsbesteding

Alleen maar winnaars
"Ik ben sinds enkele jaren met pensioen," vertelt Ernst, "en dan hoef je eigenlijk alleen maar de dingen te doen die je leuk vindt. Toch? Zes jaar geleden heb ik daarom de stoute schoenen aangetrokken en me aangemeld bij Lunet om vrijwilligerswerk te doen in het stadion. "Kijk", legt Ernst uit, "PSV is echt wel mijn clubje en door mijn voormalige werkzaamheden als leidinggevende bij de Ergon draag ik mensen met een verstandelijke beperking een warm hart toe. Die combi was toen en is nog steeds mijn drijfveer om samen met deze bijzondere mensen het stadion tijdens wedstrijden op te ruimen. En ruim ik graag rommel op van anderen? Nee, niet echt. Maar als het eenmaal weer schoon is, dan spat de voldoening en trots bij mijn 'poetsmaat' Evert (linksboven op de foto) ervan af. Dan zie ik hem denken: 'Ernst, dat hebben we toch maar weer mooi samen gedaan'. Na het schoonmaken en opruimen zitten we fijn samen op de tribune om de wedstrijd af te kijken. En dat maakt alles mooi. Skôn, zeg maar gerust."

Onze vaste openingszin bij het kennismakingsgesprek: Wat heb jij nodig om bij ons vrijwilligerswerk te kunnen doen?

"We vinden het belangrijk om een goed contact te hebben met onze vrijwilligers", vertelt Lunet teamleider Dagbesteding Cees van Alphen. "Dat betekent dat we elkaar vaak zien, maar zeker ook horen. Wat heb jij nodig om hier te kunnen werken? Die vraag stellen wij graag aan onze vrijwilligers. En bij wijkpunt PSV kunnen we altijd vrijwilligers gebruiken. Tijdens de wedstrijd staan we paraat op vier verschillende plekken om na het na het eerste fluitsignaal en tijdens de rust de gangen schoon te maken. De begeleiding is 1 op 1, want ondanks dat de deelnemers behoorlijk goed zelfstandig kunnen werken, vinden we een veilige omgeving bieden in een propvol stadion met enthousiaste supporters een voorwaarde om er te werken. En die veiligheid kun je garanderen door het met elkaar te doen. In teamverband."

Iets betekenen voor een ander, geeft ook betekenis aan je eigen leven

Als je aan Ruud denkt in combinatie met PSV, denk je al vlug aan Van Nistelrooij. Toch is zijn naamgenoot niet minder belangrijk als het gaat om een succesvol PSV. Ruud Buijs, veteraan bij het vrijwilligersteam van wijkpunt PSV van Lunet, verzorgt namelijk al jaren de Foxy fanmail van PSV. "Toen ik enkele jaren geleden noodgedwongen thuis kwam te zitten", vertelt de 63-jarige Ruud, "wilde ik toch iets om handen hebben en iets betekenen voor anderen. Bij Lunet ben ik daarom als vrijwilliger begonnen op woonpark Eckartdal in Eindhoven en na een uitstapje naar het wijkpunt Het Pluspunt in Woensel terechtgekomen bij het Lunet wijkpunt PSV. Hier verzorgen we elke vrijdagmiddag de post naar en de fanmail van de jeugdige Foxy-fanclubleden, waaronder ook een PSV-presentje op hun verjaardag. Leuk werk met dankbare gezichten bij zowel de ontvangers van de post, als bij de vijf 'postbezorgers' die ik elke week bii het wijkpunt begeleid."

Heb je nou zoiets van: dat is leuk, dat wil ik ook wel. Vrijwilligers zijn altijd welkom en nodig bij Lunet. Naast vrijwilligerswerk in het PSV-stadion is er vrijwilligerswerk in alle soorten en maten op ruim honderd locaties in Eindhoven en omstreken en in De Kempen. We vinden het belangrijk dat je als vrijwilliger gezien en gehoord wordt. Je bent onderdeel van het team. En heb je ergens moeite mee of wil je je graag ontwikkelen? Dan helpen we je.

Interesse? Meld je dan aan voor een vrijblijvend gesprek.

Ruud Buys, vrijwilliger bij wjkpunt PSV

Ruud Buijs , vrijwilliger bij wijkpunt PSV