"We doen het écht samen. Dat maakt deze stage zo leuk."

We Doen Het Écht Samen. Dat Maakt Deze Stage Zo Leuk.

Stagiairs Dominique Himpkens (19) en Guiba Dries (20) van het Summa College zijn bijna volleerde verpleegkundigen. Ze draaien hun hand niet om voor een verpleegkundige handeling of een diagnose. Maakt niet uit bij wie, een patiënt is nou eenmaal een patiënt. Echter, dat die stelling niet helemaal opgaat, hebben ze de laatste weken ondervonden tijdens hun stage bij het Verpleegkundig Team op woonpark Eckartdal. Een patiënt is hier niet zomaar een patiënt; het zijn ieder voor zich persoonlijkheden met een eigen handleiding en benaderingswijze.

Een goed leven. Dominique en Guiba maken er werk van.
Guiba en Dominique hebben allebei een bewuste keuze gemaakt voor een stage in de verstandelijk gehandicaptensector. Dat ze naast de stage op een woongroep ook twee maanden mogen meelopen met het Verpleegkundig Team was de kers op de taart. Dominique: "In korte tijd zie je bijna de gehele zorg, want je komt echt overal.”

Ik neem de tijd voor elke client.

We doen het samen
“We hebben te maken met veel verschillende cliënten en dat maakt het extra leerzaam voor ons.” vertelt Dominique. “De verpleegkundige handelingen die ik doe, moet ik op een manier uitleggen zodat de patiënt het begrijpt. En dat is niet altijd gemakkelijk. Ik neem de tijd voor elke client. Ook vertel ik aan de begeleiders van patiënten hoe ze het best bijvoorbeeld verband kunnen vervangen. We doen het écht samen. Dat maakt deze stage zo leuk.“ Guiba kan dit alleen maar beamen: “De communicatie bij elke bewoner is anders. Het is voor mij een uitdaging om bewoners te lezen en te begrijpen.”

Het is voor mij een uitdaging om bewoners te lezen en te begrijpen.

Over het verpleegkundig team
Anke Ziegenhart, verpleegkundige bij Lunet, is blij met de komst van de studenten: "Behalve dat ze kennis maken met de zorg leren ze hier klinisch redeneren en handelen als het gaat om mensen met een verstandelijke beperking. En het leuke is," besluit Anke, "dat ze hun opgedane verpleegkundige kennis en ervaring weer delen met begeleiders op een woning. Zo wordt iedereen er wijzer van. Mooi toch?"

Meer informatie
Lees meer over stage lopen bij lunet en bekijk onze stage vacatures.