Lunet specialiseert zich verder: onderzoek naar Dialectische Gedragstherapie

18 juli 2024
Lunet Specialiseert Zich Verder Onderzoek Naar Dialectische Gedragstherapie

In het toekomstplan van Lunet hebben we aangegeven dat we ons de komende jaren klaar gaan maken voor een forse toename in onze regio van cliënten met een lichte en ernstige verstandelijke beperking en dan meer specifiek voor mensen met probleemgedrag als coping mechanisme. Lunet heeft daarbij het voornemen om uit te gaan blinken op deze doelgroep en zich hier dus verder in te gaan specialiseren. We ontwikkelen ons dus van een generalistische naar meer specialistische organisatie. Om dit te kunnen realiseren is het onder meer nodig dat medewerkers zich ontwikkelen, deskundigheid uitdragen en zorgen voor (de eigen) doorontwikkeling. Om te specialiseren is het dus van belang een lerende organisatie te zijn. Kennis ontwikkelen we onder andere door actief te zijn op het gebied van toegepast wetenschappelijk onderzoek.

In april konden wij jullie al informeren dat Lunet de komende 3 jaar samen met ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum/ ARQ Centrum’45, Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Pluryn gaat werken om het protocol van NET (Narratieve Exposure Therapie, dit is een traumatherapie) aan te passen voor mensen met LVB en PTSS, en daarbij wordt ook direct de toepasbaarheid en effectiviteit wetenschappelijk onderzocht. Voor dit wetenschappelijke onderzoek ontvangen wij van ZonMw een subsidie.

Maar nu is er weer goed nieuws op het gebied van wetenschappelijk onderzoek bij Lunet. Want begin juli kregen we het bericht dat de ZonMw aan Lunet de subsidie 'Effectiviteit van Dialectische Gedragstherapie (DGT) voor mensen met LVB, zelfbeschadiging en agressie' heeft toegekend. Een opsteker voor mensen met een licht verstandelijke beperking en een prachtige prestatie van de mensen die zich hiervoor hebben ingezet.

Een van de initiatiefnemers voor dit onderzoek is onze directeur Zorginhoud en Ontwikkeling Annemarie van Vonderen. Samen met collega's van de Radboud Universiteit, Fivoor en Pluryn gaat Annemarie - in de rol van projectleider - de komende vier jaar de Aangepaste DGT behandeling implementeren en verder onderzoek doen op de effectiviteit bij mensen met een licht verstandelijke beperking.

Annemarie: "Zelfbeschadigend, suïcidaal en agressief gedrag heeft een forse impact op het leven van de persoon zelf; diens welbevinden en eigenwaarde zijn doorgaans hierdoor gering. Ook de impact op de zorgprofessional is groot; stress en handelingsverlegenheid, ziekteverzuim en personeelsverloop zijn vaak het gevolg."

Wil je meer weten over de Dialectische Gedragstherapie (DGT)? Kijk dan hier.

Vacature
In het project DGT is ruimte voor een PhD/promovendus. Ben jij geïnteresseerd in het onderzoeken van wat werkt, heb je affiniteit met het werken in de gehandicaptenzorg en wil jij je ontwikkelen als onderzoeker in een enthousiast team? Aankomende maand komt er een vacature uit, waarin we op zoek gaan naar de promovendus. We nodigen je van harte uit om daarop te reageren.