Terugblik op het mini-symposium 'Laat me niet los'

18 november 2024
Terugblik Op Het Mini Symposium 'Laat Me Niet Los'

Over de impact van kindermishandeling en hoe we als hulpverleners een verschil kunnen maken

Op maandag 18 november vond het eerste mini-symposium plaats in het kader van de landelijke week tegen Kindermishandeling. Dit jaar stond het thema Laat me niet los centraal, georganiseerd door de vier aandachtsfunctionarissen HGKM van Lunet. Het werd een middag vol inspiratie, inzichten en waardevolle gesprekken over de impact van kindermishandeling en hoe we als hulpverleners een verschil kunnen maken.

De middag begon met een indrukwekkend verhaal van Jeroen, die samen met zijn twee broers opgroeide in een omgeving waar jarenlang sprake was van mishandeling en verwaarlozing. Jeroen deelde zijn persoonlijke ervaringen. Zijn verhaal maakte duidelijk hoe belangrijk het is om als hulpverlener niet alleen te kijken, maar ook écht te luisteren naar het kind. Jeroen benadrukte dat het essentieel is om door te vragen en buiten de gebaande paden te denken bij gezinnen die worstelen met kindermishandeling.

Na de pauze was het de beurt aan Annette van der Knaap, die ons meenam in haar studies over ACE (Adverse Childhood Experiences) en veerkracht. Annette liet zien hoe kindermishandeling niet alleen psychologische, maar ook lichamelijke gevolgen heeft. De lange termijn effecten van trauma op het lichaam en de hersenen werden helder uitgelegd, evenals hoe deze schade hersteld kan worden met de juiste zorg, ondersteuning en veerkracht. Haar wetenschappelijke benadering gaf ons nieuwe inzichten in de impact van kindermishandeling op zowel geest als lichaam.

Het mini-symposium 'Laat me niet los' was een succesvolle en leerzame bijeenkomst die ons eraan herinnerde hoe belangrijk het is om kinderen in kwetsbare situaties niet los te laten. De verhalen en kennis die gedeeld werden, zullen ongetwijfeld een blijvende indruk achterlaten bij alle aanwezigen en hen inspireren om het verschil te maken in de levens van kinderen die hulp nodig hebben.