Ik ben 70 en ik zeg NEE

Ik Ben 70 En Ik Zeg NEE

Het verhaal van Truus
De bijna 70-jarige Truus heeft op aandringen van haar dochter - 'en nou is het afgelopen' - de cliëntencursus 'Opkomen voor jezelf' gevolgd. Onder het motto van 'Je bent nooit te oud om te leren', kan Truus voortaan 'Nee' zeggen als ze ook nee bedoelt. Een enorme overwinning na 69 jaar 'Ja' zeggen.

Je leert heel veel door het er met elkaar over hebben. Gehoord worden en niet veroordeeld

De cursus
In juli 2022 startte de cursusgroep waarnaast Truus ook anderen aan deelnemen. Cursusleider is Davinia Serroyen van het Leercentrum Lunet: "Zo'n cursus is voor veel deelnemers best wel spannend. Ik begin dan met een kennismakingsspel met vragen zoals Wat eet je graag? Of: Wat doe je in je vrije tijd? Op deze manier wordt iedereen wat losser en voelen ze zich steeds beter op hun gemak. In de vervolglessen gaan we dan emoties herkennen en je eigen grenzen zien en bepalen. De groep is expres erg klein, want er worden ook persoonlijke situaties besproken en dat is makkelijker met een klein clubje."

"Mijn vader en moeder zijn blij dat ik heb leren 'Nee' zeggen, maar ze moesten allebei toch wel even wennen." Bart

Het verhaal van Bart
Bij dat 'kleine clubje' zit naast Truus ook de 40-jarige Bart. Bart werkt bij een regulier bedrijf, gedetacheerd vanuit Kempen+. "Ik word - zoals hulpverleners dat altijd zo mooi kunnen zeggen - heel vaak overschat. En daar heb ik last van. Best wel veel last. Door 'Nee' te zeggen, kijken mensen om me heen daar in eerste instantie raar op, maar ik denk dan: went er maar aan. Ik laat niet meer over me lopen."

Deelnemen
De cursus 'Opkomen voor jezelf' is booming. De komende periode gaan veel cliënten de cursus volgen. Wil jij ook aan deze cursus deelnemen? Kijk dan hier voor meer informatie over het Leercentrum Lunet en neem contact op.