In Trainingshuis Acht ga je voor een Tien

Trainingshuis Acht Web

Je zou het niet zeggen, maar achter de voordeur van de oude pastorie aan de IJsselstraat in Acht woont een tiental jongeren. Deze '18-plussers' volgen stuk voor stuk de moeilijkste opleiding die er is, namelijk 'Zelfstandig worden'. Trainingshuis Acht is dan voor een paar jaar hun school. Ze leren veel van de professionele begeleiders in het huis, maar ook van elkaar. Tezamen is het de hogeschool van het leven. De bijna 'afgestudeerde' Agnes heeft er mooie herinneringen aan.

Een stap dichterbij
"Mijn eerste appartement in het trainingshuis was op zolder", vertelt de 21-jarige Agnes. "Een kleine slaapkamer en een keukentje. Na een tijdje 'promoveer' je naar een grotere kamer en later naar een ruim vertrek op de begane grond. En vandaaruit maak je de stap naar een aanleunappartement of appartement in de wijk. Elke verhuizing is in die zin een stap dichterbij het echte zelfstandig wonen. Maar zo'n stap is meer dan alleen maar de verhuisdoos in- en uitpakken. Daar moet je wel wat voor doen."

"Motivatie is eigenlijk de meest belangrijke toelatingseis", vertellen cliëntbegeleidster Inge Hendriks en Astrid Lenders. "Bij Agnes was dat nooit een probleem, maar soms moeten we van iemand voortijdig afscheid nemen, omdat de drive om te leren er niet of nauwelijks (meer) is. Want alleen van op een kamer met keuken wonen, word je niet zelfstandig." "We geven iedereen de ruimte om te ontwikkelen en te ontdekken. En ja, dat betekent ook dat je soms je hoofd stoot." Inge Hendriks, cliëntbegeleidster Trainingshuis Acht.

Vasthoudend
Maar waar word je dan wel zelfstandig van? Agnes: "Zelfstandig worden begint bij open staan voor anderen en hulp durven vragen. En daarnaast heel goed kunnen aangeven wat je wilt. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is zeker niet voor iedereen zo. Maar als je die vaardigheden onder de knie hebt, komt de rest vanzelf wel." "Zelfstandigheid komt zeker niet aanwaaien. Je moet het zelf doen en niet die andere. Die andere kan hooguit meedenken." Agnes.

Inge: "Omdat je 24 uur per dag in een huis woont met andere jongeren en professionele begeleiding, leer je door de dagelijkse ontmoetingen. Natuurlijk, je volgt ook de training 'Hoe run ik een huishouden' en 'Persoonlijke administratie', maar dat is theorie. De praktijk doe je op in het trainingshuis tussen je huisgenoten en begeleiders. En dat is vaak leuk, maar ook soms pittig en intensief. Het is in ieder geval altijd leerzaam."

Als je hier komt wonen, heb je gewoon geluk.

Loslaten
Voor Agnes zit het er bijna op. Ze is op zoek naar een leuk appartement, maar ze wil eerst haar Mbo-opleiding afronden. En voor team Trainingshuis Acht komt het afscheid met Agnes ook in zicht. Inge: "Het is mooi geweest om Agnes zo te zien groeien van puber naar volwassenen. Ze staat stevig in haar schoenen en heeft grip op haar eigen leven. Een echte topper. Geslaagd met een tien."

Trainingshuis Acht is een woning waar 24 uur per dag professionele ondersteuning wordt geboden aan gemotiveerde jongeren die de wens en mogelijkheden hebben om zelfstandig te wonen. In huis is er plaats voor 9 jongeren, aangrenzend aan het Trainingshuis zijn er 4 appartementen en in de wijk de Achtste Barrier zijn ook nog 4 appartementen. Klik hier voor meer informatie over het trainingshuis.