Doorontwikkeling Narratieve Exposuretherapie voor mensen met LVB en psychotrauma

17 januari 2024
Nieuw Project NET Voor Mensen Met LVB En Psychotrauma

Lunet heeft samen met een aantal partners in Nederland een ZonMw subsidie toegekend gekregen

Trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) komt vaker voor dan we tot nu toe dachten. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de behandeling van deze (psycho)traumaklachten bij deze mensen. Daarom zijn we als Lunet trots dat we een ZonMw subsidie toegekend hebben gekregen, samen met een aantal partners in Nederland. Hiermee willen we de komende drie jaar Narratieve Exposuretherapie (NET) specifiek aanpassen en doorontwikkelen zodat deze traumatherapie nog beter toepasbaar is bij mensen met LVB. Dat doen we in samenwerking met Radboud Universiteit, HAN, Pluryn en ARQ Nationaal Psychotraumacentrum.

"NET is een kortdurende en aangetoond effectieve behandelvorm voor PTSS bij meervoudige traumatiserende gebeurtenissen waarbij het levensverhaal van de persoon centraal staat." ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum

Directeur Zorginhoud en Ontwikkeling Annemarie van Vonderen en projectleider NET: "De basis voor deze specifieke traumabehandeling is dus NET. NET is een kortdurende traumatherapie, veelal onderzocht bij kwetsbare patiënten die meervoudige traumatiserende gebeurtenissen hebben meegemaakt gedurende hun levensloop.”