Onderzoeksproject DGT bij Lunet
02 april 2025

We gaan onderzoek doen met als doel de werkzaamheid van DGT wetenschappelijk te onderbouwen
Namens team Onderzoek van Lunet delen we met trots dat een artikel over ons onderzoeksproject Dialectische Gedragstherapie (DGT) bij adolescenten met een licht verstandelijke beperking is gepubliceerd in het vaktijdschrift Kind en Adolescent Praktijk (KAP).
In de rubriek 'Werk in Uitvoering' brengen Michiel Kiggen (junior onderzoeker bij Lunet) en Annemarie van Vonderen (directeur Zorginhoud en Ontwikkeling bij Lunet) het onderzoeksproject Dialectische Gedragstherapie (DGT) bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) onder de aandacht.
In november 2024 is het project van start gegaan. De eerste grote mijlpaal is al bereikt: de opstart van het Lunet DGT-team. In mei 2025 starten we met de behandeling van de eerste cliënten. Vanaf eind 2025 gaan we ook wetenschappelijk onderzoek doen, met als doel de werkzaamheid van DGT wetenschappelijk te onderbouwen. We werken daarbij samen met prof. dr. Robert Didden (verbonden aan Trajectum en bijzonder hoogleraar Orthopedagogiek aan de Radboud Universiteit), prof. dr. Evelien Poelen (verbonden aan Pluryn en bijzonder hoogleraar gepersonaliseerde zorg bij mensen met een licht verstandelijke beperking aan de Radboud Universiteit) en dr. Peter de Looff (senior onderzoeker bij Fivoor).
Participatief onderzoek
Bij Lunet geloven we dat onze cliënten een volwaardige plek in de maatschappij verdienen. Vanuit team Onderzoek zien wij hen dan ook niet alleen als ontvangers van zorg, maar ook als waardevolle partners in onderzoek. Hun ervaringskennis is van unieke betekenis. Daarom kiezen wij voor participatief onderzoek, waarbij belanghebbenden actief deelnemen aan het onderzoeksproces. Wij werken daarom nauw samen met ervaringsdeskundigen, zodat hun inzichten bijdragen aan de vormgeving en relevantie van ons onderzoek.
Als abonnee van KAP kun je het volledige artikel hier lezen.