Terug
"Het leerpad kan bestaan uit een volledig leertraject of aanvullend als de kandidaat al zorgskills heeft. We leiden op tot verzorgende niveau 2, 3 en 4."
Vanaf de zomer van dit jaar is team TOV - Talenten Ontwikkelen Vakbekwaamheid - actief bezig om mensen zonder de juiste papieren toch een zorgwerkplek aan te bieden. Dat begint met het inventariseren wat iemand wél kan om erachter te komen of die persoon geschikt is om in de zorg te werken. Wat zijn haar of zijn talenten, hoe is de motivatie en tenslotte wat is de bereidheid om te leren en ontwikkelen? Dit alles wordt 'opgetekend' in een Talentenpaspoort. En met dat document kun je binnen Lunet ontdekken wat bij jou past. Een persoonlijk leerpad op maat en begeleiding vanuit het werkveld en TOV helpen je hiermee.
"We hebben geen kant-en-klare poppetjes die meteen in het rooster kunnen meedraaien. Wel hebben we mensen die gemotiveerd en getalenteerd zijn om in de zorg te werken. Met een beetje ondersteuning en investering heb je er in een korte tijd een top collega erbij."
You're welcome
In team TOV werken collega's van M&O Leren en Ontwikkelen, jobcoaching en teamcoaching samen om - ieder vanuit de eigen expertise - de toekomstige zorgcollega een passende werkplek te bezorgen. "Via het UWV zijn we in gesprek", vertelt jobcoach Judith Richaerts, "met kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt en met mensen vanuit een re-integratietraject." "Een voordeel van onze regio is de enorme diversiteit aan buitenlandse werknemers," aldus adviseur Sociale innovatie Daniella van Buel. "Daar zitten ook partners bij met een zorgachtergrond in hun geboorteland. Met een leerpad voornamelijk gericht op de Nederlandse taal, kunnen deze anderstaligen bij ons in de zorg heel veel betekenen."
Natuurlijk moet je investeren in deze TOV-kandidaten, maar al heel snel keert zich dat dubbel en dwars uit. Ik en mijn teams zijn heel blij met de komst van deze collega's, die een brok aan levenservaring meenemen. En die inhoudelijke zorgcompetenties? Die komen echt wel, daar zit ik niet over in."
Saskia Kennis, teamleider regio Kempen LVB.
Doen of gedoe ?
Inmiddels zijn al verschillende medewerkers via TOV gestart en werken en leren nu in een zorgteam bij Lunet. Sommige als zij-instromer, anderen als aspirant, maar allemaal met dezelfde drive: ik wil iets betekenen in de zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Zoals op de Koperwiek en De Dijk in Eersel, waar nu twee TOV-kandidaten naar ieders tevredenheid werken. "We zien nog wel dat het aanbod vanuit TOV groter is dan de vraag vanuit de zorgteams," aldus systeemcoach Carmen Senders. "Is dat onwetendheid over de kansen die TOV kan bieden of zien bijvoorbeeld teamleiders op tegen 'het gedoe' als je iemand aanneemt die nog niet over alle competenties bezit die nodig zijn voor het zorgvak. En dus even boventallig moet staan. We weten het niet. We snappen de waan van de dag in sommige zorgteams, maar die blijft voortduren en verergert als je nu niet de kansen grijpt die dat op den duur kan wegnemen. Wij van team TOV gaan daar graag met je over in gesprek. Ook een kleine investering, maar het voorkomt juist een hoop gedoe."
Terug