INVRA geeft een goed beeld wat iemand kan en nog kan leren

02 februari 2023
INVRA Geeft Een Goed Beeld Wat Iemand Kan En Nog Kan Leren

Betrouwbaar en meetbaar onderzoek dat aantoont waar iemands competenties en kansen liggen

Wat kan ik? Wat kan ik nog leren? Dat kan best wel lastig zijn als je daar in je eentje achter wilt komen. Maar niet als je de INVRA gebruikt. Want door het invullen van deze vragenlijst weet je precies waar iemand goed in is en aan welke vaardigheden nog gewerkt kan worden.

Iemand die alles afweet van INVRA is Anja Jansen. Anja werkt bij Lunet en zij zet dit meetinstrument INVRA in om duidelijk te krijgen welke werkprocessen nog ontwikkelkansen kunnen bieden. "Zo'n INVRA is geen arbeidsinteresse test", vertelt Anja. "Het geeft een goed beeld van competenties en ambities die iemand op dat moment heeft. Het laat vooral zien wat je wél kan en wat je graag zou willen. Dit onderzoek is zo van belang, dat Lunet afgesproken heeft dat de INVRA bij alle cliënten binnen dagbesteding afgenomen wordt."

Dirck de Doorzetter
Iemand waarbij de INVRA al is afgenomen is Dirck Brevé. Hij gaf aan dat hij een dag meer wilde werken bij De Werkschuur op woonpark De Donksbergen in Duizel. De Werkschuur is een werkplek voor zwoegers, sjouwers en hakkers. En Dirck doet het alle drie enorm graag. Hij wil niks liever dan zagen en kloven van openhaardhout in de uitgestrekte bossen op het woonpark. Liefst heel de week. Maar om te beginnen één dag meer dan de twee die hij er al werkt.

Onze Dirck is een jonge en snelle kerel in de kracht van zijn leven. Een echte doorzetter, Fysieke arbeid is voor hem het beste medicijn.

Twee vragen: Wat kun je? Wat wil je?
Dat in 'heel die week' ook andere jongens en meiden werken bij De Werkschuur, is voor begeleidster Dagbesteding De Werkschuur Marleen van Oosten een reden om niet meteen 'ja' te zeggen tegen Dirck. "De Werkschuur is een plek voor mensen - vaak met een vorm van autisme - die enerzijds graag fysiek werken, en anderzijds ruimte nodig hebben. Zowel letterlijk als figuurlijk ruimte. Daarnaast is het niet wenselijk dat er tientallen cliënten met zagen en bijlen door de bossen lopen. Dat wil je gewoon niet." Maar om Dirck's wens om meer te werken een kans te geven, heeft Marleen een INVRA Arbeidsonderzoek aangevraagd.

De Werkschuur is geweldig voor Dirck. Ondanks de zware arbeid heeft hij meer rust in zijn lijf en is ie veel relaxter.

Dirck en De Werkschuur zijn voor elkaar gemaakt
Uit de INVRA - dat bestaat uit arbeidsprestaties, motorische competenties en arbeidshouding - blijkt dat De Werkschuur en Dirck voor elkaar gemaakt zijn. Een paar quotes uit het INVRArapport onderschrijven dit: 'Als je teveel prikkels krijgt, heb je juist letterlijk ruimte nodig'; 'Je maakt niet veel fouten en als dit gebeurt ontdek je het vaak zelf en verbeter jij jezelf'; 'Je bent beleefd naar andere (onbekende) mensen, bijvoorbeeld als jullie openhaardhout weg gaan brengen naar een klant' en; 'Je voelt je verantwoordelijk voor je werk, je wilt het goed doen'.

Dat een INVRA Arbeidsonderzoek relatief snel, betrouwbaar en meetbaar aantoont waar iemand competenties en kansen liggen, blijkt wel uit de laatste ontwikkelingen. Dirck werkt sinds kort drie dagen in de week bij De Werkschuur.

Info INVRA
Meer informatie over INVRA vind je hier.