Lunet doet mee aan de Dutch Design Week 2023: in gesprek over 'the Green Clean'

12 oktober 2023
In Gesprek Over ‘The Green Clean’

Ervaar van 21 t/m 29 oktober zelf hoe we samen met cliënten een creatieve invulling geven aan duurzaamheid, hergebruik en vergroening.

Van 21 tot en met 29 oktober staat Eindhoven in het teken van de Dutch Design Week. Ook Lunet laat zich, tijdens dit internationale designevenement met meer dan 350.000 bezoekers, van haar groene kant zien via het thema 'the Green Clean'. Op een laagdrempelige manier laten we zien hoe wij omgaan met duurzaamheid en vergroening. Lunet neemt dit jaar voor de vierde keer deel aan de Dutch Design Week. Maatje Winters en Neeltje Lauwers, samen met Natasja Gerits de vanuit Lunet betrokken projectcoördinatoren, én Roos en Liny, twee betrokken cliënten, nemen ons mee in de visie en de voorbereidingen in aanloop naar deze week.

We nodigen je van harte uit om ‘the Green Clean’ deze week met je collega’s, vrienden of familie zelf te komen ervaren tijdens bezoek aan onze locatie op LuuXX Kleine Berg.

Waarom doet Lunet mee aan de Dutch Design Week?
Lunet staat midden in de samenleving. En dat willen we ook graag op een creatieve manier laten zien. Maatje Winters: “Met onze deelname spelen we in op onderwerpen die leven in de maatschappij. We maken een vertaalslag, waarna cliënten met hun eigen creatieve ideeën komen én aan de slag gaan. Voor ons is het belangrijk dat onze expositie tijdens de Dutch Design Week hierdoor laagdrempelig en toegankelijk is.” Neeltje Lauwers vult aan: “In onze visie staat participatie centraal. Mensen met een beperking – fysiek, mentaal, of sociaal – hebben het vaak moeilijker om zich staande te houden in de snel veranderende wereld. De samenleving wordt voor hen steeds complexer. Hierdoor wordt meedoen lastiger. Wij laten zien dat dit voor iedereen wel echt mogelijk is. En dat we onze creativiteit ook naar design en concepten kunnen vertalen. Het mooie is dat we met onze deelname ook uitgedaagd worden om vernieuwend te kijken: hoe blinken we in dit onderwerp uit en wat is onze kracht hierin?”
Maatje vertelt: “We kiezen er bewust voor om om het jaar mee te doen, zodat we ook ruimte hebben voor andere grootschalige creatieve activiteiten. Mooie voorbeelden hiervan zijn de theaterproductie Stedelingen en ook de diverse exposities op bijzondere locaties.”

Actieve rol voor cliënten in de voorbereiding
Bij de invulling van de Dutch Design Week worden alle dagbestedingslocaties van Lunet vanaf het begin af aan betrokken. We organiseren voor en met collega’s en cliënten themaworkshops rondom het thema duurzaamheid. Hierin gaan we met elkaar in gesprek over vragen als ‘wat is duurzaamheid voor jou en hoe ben je hiermee bezig’ tot en met gesprekken over het scheiden van afval of het gebruik van schoonmaakmiddelen. Roos geeft tijdens dit gesprek een mooi voorbeeld van bewustwording: “Qua papiergebruik probeer ik mezelf aan te leren ook de achterkant te gebruiken voor een tekening om zo boomverspilling tegen te gaan.”
In het ontwikkelen en maken van de producten spelen cliënten de hoofdrol. Ze werken met uitsluitend natuurlijke materialen. Liny: “Ik vind het heel leuk om mee te doen met de Dutch Design Week. Ik heb met meerdere workshops meegedaan, zoals het maken van de bruisbibjes en een workshop gooien met verf. Dit was erg gaaf.”

The Green Clean
Het thema ‘The Green Clean’ is bewust gekozen, omdat we als organisatie de Green Deal Zorg hebben ondertekend. Tijdens de Dutch Design Week wordt er door de deelnemers altijd veel met het thema duurzaamheid gewerkt en ook vanuit de zorgsector willen we hier meer invulling aan geven”. Het creatieve team van Lunet werkt daarom dit jaar samen met vormgever, branddesigner en stylist Edith Vervest. Zij richt zich in het dagelijkse leven op duurzame cosmetica op natuurlijke basis. Samen zijn ze tot ‘the Green Clean’ gekomen. Dit gaat niet alleen over schoonmaken, maar omvat ook opruimen, verduurzaming, vergroening en het vernieuwen van design. “Mooie voorbeelden hiervan zijn de producten die in onze winkels zijn blijven staan en nu een tweede leven krijgen. Of onze mos-schilderijen of bijenwaskaarsen die luchtzuiverend werken,” aldus Maatje en Neeltje. "Eerlijk, het bleek best lastig om creatieve producten voor dit thema te bedenken, ook voor cliënten. Door de samenwerking met Edith gingen we vanuit een andere bril kijken en daardoor ook anders denken. Dit werkt heel inspirerend."

Bezoek LuuXX Kleine Berg tijdens de Dutch Design Week
Tijdens de Dutch Design Week (21 tot 29 oktober) is onze locatie LuuXX Kleine Berg iedere dag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Zowel voor medewerkers als cliënten is dit een bijzondere week. “Deze dagen zijn echt anders”, vertelt Maatje. “Er komen bijvoorbeeld meer mensen binnen en ook meer Engelstaligen en studenten. Een heel ander publiek dan dat we gewend zijn.”
Naast de reguliere producten is een gedeelte van de LuuXX winkel speciaal ingericht met de Green Clean producten van de Dutch Design Week. Bezoekers krijgen een rondleiding waarin cliënten vertellen hoe de producten bedacht en gemaakt zijn. Ook dragen cliënten gedichten voor die zij geschreven hebben.
In het restaurant gaat de horeca voor bezoekers deze dagen ‘koken met kliekjes’. Er worden in dit thema soepen, hartige taarten en hapjes geserveerd. Roos, ook cliëntmedewerker horeca: “Ik denk dat ik dit leuk ga vinden. Bij de dagspecials werken we nu al vaak met kliekjes om verspilling tegen te gaan. Ik ga ook vragen of mijn ouders en vriendje komen kijken, dan kunnen ze zien wat ik op mijn werk allemaal doe.”

Lees meer over Lunet tijdens de Dutch Design Week.