Wie de sok past, trekt hem aan… HUME, de status na een jaar

23 januari 2024
Wie De Sok Past, Trekt Hem Aan… HUME, De Status Na Een Jaar

HUME helpt data over spanningen te verkrijgen waardoor kwaliteit van leven bij cliënten toeneemt

Vroegtijdige stress herkennen met behulp van de HUME
In 2023 zijn 13 Lunet cliënten met hun zorgverleners gestart met HUME binnen de zorgpaden EVB, LVB en Kind, Jeugd en Gezin. Via HUME kan vroegtijdig stress bij cliënten gesignaleerd worden. Lunet is gestart met 4 HUME-kits met hierin onder andere de HUME sok. Vanwege succes is er na 4 maanden opgeschaald naar 8 kits en nu, in 2024, heeft Lunet al 10 HUME kits.

Samen werken aan een goed leven, signaalgedrag daalt
HUME draagt bewezen bij aan een goed leven voor cliënten. HUME helpt om objectieve data over spanningen te verkrijgen, waardoor Lunet teams het zorgaanbod nog passender kunnen maken en de kwaliteit van leven bij de cliënt toeneemt. En ja, de uitkomsten liegen er niet om, het signaalgedrag is flink gedaald bij de deelnemende cliënten.

HUME in de praktijk
Door de inzichten vanuit HUME zijn stressvolle momenten voor cliënten anders ingericht. Zoals:

  • Andere lunchmomenten.
  • Een individueel moment met begeleiding na bezoek aan een verwant.
  • Geen informeel praatje bij het afgeven van medicatie.
  • Het Inzetten van time timers om de dag te structuren

… en ga zo maar door.

HUME geeft cliënten een stem
Kunnen bovenstaande voorbeelden ook zonder HUME? Ja natuurlijk kan dat, alleen zorgmedewerkers wisten niet dat juist op die momenten de spanning opliep. Cliënten lieten zonder HUME geen fysieke veranderingen zien en ook hun mimiek verraadde niets. HUME liet deze oplopende spanning wel zien, met na een paar uur later het zichtbare signaalgedrag. En dat is wat HUME doet. HUME geeft mensen die dit door omstandigheden niet zelf kunnen een stemgeluid over hun welzijn.

HUME en EVB
Binnen het zorgpad EVB zijn plannen om de HUME kits te borgen, waardoor inzet ook de komende jaren mogelijk blijft. De gedragsdeskundigen hebben de lead door HUME bespreekbaar te maken met het zorg verlenend team en de cliënt/vertegenwoordiger.

HUME en LVB en Kind, Jeugd en Gezin
Binnen de zorgpaden LVB en Kind, Jeugd en Gezin gaat men aan de slag met het verzamelen van data. Hierdoor krijgen andere zorgaanbieders in Nederland en het Zorgkantoor inzicht over de meerwaarde van HUME voor deze cliëntdoelgroep. Het borgen van HUME binnen deze zorgpaden speelt nog niet. We moeten eerst meer leren en randvoorwaarden, zoals een wachtlijst, inrichten. Als deze voorwaarden er zijn, dan wordt ook hier HUME geborgd.

Pilot HUME en Psychomotorische therapie
In 2024 gaan we een pilot doen bij PMT. Onze PMT-ers zijn super nieuwsgierig of HUME ook hen kan helpen. We houden je van de resultaten op de hoogte!

Ervaringen

  • Lees hier het verslag van de landelijke inspiratie bijeenkomst van 14 december jl.
  • Bekijk hieronder de video met ervaringsverhalen van HUME bij zorgverleners ORO en IPSE de Brugge.