Zo doen we dat bij Lunet

26 februari 2024
Zo Doen We Dat Bij Lunet

Het UWV neemt een kijkje in de keuken bij Lunet

Ja, hoe leg je dat in een paar woorden uit; ontwikkelingsgericht werken binnen de arbeidsmatige dagbesteding. Weet je wat. Kom maar eens een keertje langs. Dan laten we het wel zien. En zo ontvingen op dinsdag 20 februari project coördinator dagbesteding Anita Heesters en jobcoach Judith Richaerts een afvaardiging van het UWV*.

"Deze kijk in onze dagbestedingskeuken is een krachtige manier om onze samenwerking nog verder aan te halen en in de regio samen vorm te geven aan participatie, simpelswitchen, jobcoaching, re-integratie, verbinden en samenwerken." Judith Richaerts en Anita Heesters.

Op tour binnen Lunet
De arbeidsdeskundigen van het UWV maakten een tour langs diverse werk- en dagbestedingslocaties van Lunet, waar arbeidsmatige dagbesteding plaatsvindt. (LuuXX, Leercentrum, LuuXX Bakkerij in Duizel, De Wisselstroom in Hapert en Runatwork in Veldhoven).

"Ik kijk terug op een leerzame en inspirerende dag waarbij ik Lunet bedank voor de organisatie en hun geweldige gastvrijheid en ontvangst voor de inkijk in hun werkwijze en ‘keuken’. De bevlogenheid van de medewerkers was een genot om te ervaren." Ellen Polak, arbeidsdeskundige UWV.

De UWV-ers kregen inzicht in de methodiek en intensiteit van begeleiding, aansturing en ondersteuning, de sfeer, allerlei aanpassingen aan de werkplek en het effect van de verschillende werksoorten en werkomgevingen. Naast deze fysieke kennismaking met de arbeidsmatige dagbesteding, werden ook de ervaren knelpunten van huidige wet-en regelgeving besproken aan de hand van praktijkvoorbeelden. En wat UWV kan betekenen in de ondersteuning bij bijvoorbeeld SimpelSwitchen of beoordeling.

SimpelSwitchen
Dit laatste - simpelSwitchen - is relatief nieuw in dagbestedingsland. Judith: "Mensen met een (arbeids)beperking krijgen te maken met veel wetten, regels en organisaties wanneer zij de stap maken van dagbesteding naar werk. Domeinoverstijgend werken vanuit verschillende gemeentedomeinen, sociaal ontwikkelbedrijven, UWV en zorgorganisaties kan die blokkades naar werk wegnemen. Daarom zoeken jobcoaches van Lunet en UWV elkaar steeds meer op in het domein overstijgend werken. Zo bundelen we expertise en gaan we gezamenlijk op zoek naar individuele passende mogelijkheden voor onze doelgroep om (tijdelijk) te kunnen 'switchen' tussen dagbesteding, betaald werk en terug."

UWV
Het UWV is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), dat uitkeringen zoals WW en WAO verzorgt en helpt werkzoekenden bij het vinden van werk. En een heel belangrijke partner in de regio als het gaat om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt - zoals veel van onze cliënten - aan een (betaalde) baan te helpen.

Meer lezen over SimpelSwitchen?
Simpel Switchen in uitvoering | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (vgn.nl).