Wisselstroom maakt werken buiten de deur mogelijk

04 mei 2023
Wisselstroom Maakt Werken Buiten De Deur Mogelijk

Van dagbesteding naar echt werk

Bij dagbestedingslocatie Wisselstroom van Lunet werken 70 cliëntmedewerkers. Zij doen daar werkzaamheden zoals stickeren, inpakken en kopieerwerk voor Lunet en andere organisaties in de regio. Sinds kort kunnen Lunet cliënten naast werken bij de Wisselstroom, ook buiten de deur werken bij reguliere bedrijven. Zoals de cliëntmedewerkers Dirk Verberne, Tim Valk, Saskia Struik en Maartje Das op dit moment al doen.

Aan de slag bij reguliere bedrijven
Cliëntmedewerker Maartje had de wens om te werken met kinderen. Via een jobcoach van Lunet kon ze een halve dag op het kinderdagverblijf van basisschool Het Palet in Hapert gaan werken. Na een korte inwerkperiode kon Maartje er aan het werk. "Ze vond het in eerste instantie wel erg spannend", vertelt begeleider dagbesteding Suzanne, "maar ze is echt heel goed begeleid en opgevangen door de juffen van die school. Een warm nest; echt iets wat Maartje nodig heeft."

Zwembad Optisport kwam zelf met de vraag of zij cliënten een kans konden geven. Ondertussen maakt cliëntmedewerker Dirk onder begeleiding van een vrijwilliger de vloer rondom het zwembad, de kleedkamers, douches en toiletten schoon met een schrobmachine. Ook werkt hij er in de tuin. Cliënt Saskia gaat op dinsdagochtend naar het zwembad in Eersel en ondersteunt daar bij het baby- en peuterzwemmen en maakt daarnaast ook de kleedkamers schoon.

"Tim Valk vindt eigenlijk alles wel leuk," vertelt begeleider dagbesteding Marieke, "maar dat werken in het gemeenschapshuis MFA in hartje Hapert zo leuk zou zijn, kon hij niet bedenken. Het begon met het opruimen van het materialenhok bij de gymzaal en het vegen van de gymzaalvloer, maar al snel werd hij gevraagd om in de ontmoetingsruimte de koelingen bij te vullen en koffiekopjes op te halen en koffie te brengen."

Van dagbesteding naar echt werk
"Voor zowel Dirk, Tim, Saskia en Maartje is werk gevonden buiten de deuren van de Wisselstroom. Maar er staan genoeg cliëntmedewerkers te popelen om echt de arbeidsmarkt op te gaan. “Op dit moment lopen er gesprekken met een naburig cafetaria voor een passende werkplek en ligt er een vraag om te werken in een kringloopwinkel," aldus begeleiders dagbesteding Suzanne en Marieke.

Meer kans op een baan
Door buiten de deuren van de dagbesteding te werken, geeft Lunet cliënten de kans om te werken bij reguliere bedrijven. Zo worden cliënten, die dat kunnen, voorbereid om de arbeidsmarkt op te gaan. Wil je meer informatie over deze vorm van werken? Neem contact op met dagbestedingslocatie Wisselstroom.